Winterswijk staat ieder jaar in het laatste weekend van augustus in het teken van Volksfeest en Bloemencorso. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus trekken prachtig versierde corsowagens vanaf 10.00 uur door de straten van Winterswijk. De optocht van wagens, trotse wagenbouwers en swingende muziekkorpsen brengt iedereen in een uitgelaten stemming en is de aftrap van een gezellig feestweekend. Daarvan genieten niet alleen (oud)-Winterswijkers: het bloemencorso is een feest voor iedereen.

Volksfeest Winterswijk heeft landelijke erkenning als immaterieel cultureel erfgoed. Dit wil zeggen dat het voldoet aan de eisen van een levende traditie, die van generatie op generatie door een gemeenschap wordt doorgegeven. Dat geldt zeker voor het bloemencorso. Het bouwen en beplakken van een wagen is een gebeurtenis waarbij families, vrienden, buurten en verenigingen zijn betrokken en de banden aanhalen. De optocht is de climax, de beloning van maanden hard werken en hét moment om met de wagens te pronken.

Nieuw dit jaar zijn de gewijzigde aanvangstijden. Het bloemencorso begint zowel op vrijdag als op zaterdag om 10.00 uur. Niet alleen mooi versierde wagens trekken dan door de straten van Winterswijk; op beide dagen wordt de stoet begeleid door de zes Winterswijkse muziekverenigingen. Traditiegetrouw lopen op zaterdag gastkorpsen mee. Dit jaar zijn dat Show- en Marchingband EVC uit Enschede en Showband KDO uit Groessen. KDO is een veelzijdige drumfanfare, EVC een korps van meer dan 50 muzikanten die in stijlvolle uniformen statig ‘marcheren’. Een lust voor het oog! De routes van het bloemencorso op beide dagen vindt u op www.volksfeest.nl/bloemencorso.

Liefhebbers die de corsowagens graag van dichtbij willen bekijken, komen in Winterswijk aan hun trekken. Op het terrein van appartementencomplex De Tricot aan de Groenloseweg kunnen zij op zaterdag van 13.00 tot 24.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur alle wagens nauwkeurig inspecteren. De toegang is gratis en op zaterdagavond is hetterrein verlicht.

Eén van de tradities van het Volksfeest is het openingsconcert op donderdagavond in de grote tent op de Markt. Dit jaar de eer aan de Koninklijke Winterswijksche Orkest Vereeniging. Zij geven een spetterend concert onder de naam Corso in Concert. Een mooie avond met veel variatie in muziek en vooral feest. Ook op vrijdag, zaterdag en zondag maken diverse show- en coverbands hun opwachting; de Perfect Showband, Session Live,  Flame, 30Eurolive en dj Patriek Geense. In de tent aan de Noordzijde van de Markt treedt een keur aan muzikanten en swingbands op. De kleintjes worden zeker niet vergeten. Op beide dagen gaan zij tijdens het kinderbal om 15.30 uur helemaal los. Hekkensluiters tijdens het Frühshoppen op zondag vanaf 13.00 uur zijn De Bargkapel uit Barchem, één van de eerste Egerländer blaasorkesten van Nederland, en… Imca Marina!

Behalve het bloemencorso, feesttenten op de Markt en bandjes in de cafés zijn er kinderspelen en kermis in het centrum. De kermis duurt vier dagen en staat bekend als een gezellige, drukke kermis met veel variatie en voor ieder wat wils. Behalve de gebruikelijke attracties zoals de botsauto’s en het spookhuis zijn er diverse snelle en spectaculaire attracties. Ook de inwendige mens heeft het hier goed. Op zondag 31 augustus zorgt muziekkunstenaar Nautilus tussen 13.30 en 17.30 uur voor extra vertier.

Winterswijk is met de auto goed te bereiken en parkeren is overal gratis. Vanaf de invalswegen worden automobilisten doorverwezen naar parkeerplaatsen die tijdens het Volksfeest open zijn. Wie met de trein of de bus komt, kan alles op loopafstand bereiken. Kortom, kom naar Winterswijk en feest mee in het laatste weekend van augustus! Kijk voor meer informatie op www.volksfeest.nl.