Vandaag(25/7) gaat de Australische stuntman Jackson Strong op de Zwarte Cross een wereldrecordpoging doen om aandacht te vragen voor de ‘urgent action’-zaak  van Amnesty International voor Raif Badawi. Het Zwarte Cross publiek heeft invloed op het eventuele wereldrecord: het aantal handtekeningen bepaalt de lengte van de lange afstandsbackflip. Het huidige wereldrecord staat op naam van Cameron Sinclair (42 meter). 

Badawi is een internetactivist en blogger uit Saoedi Arabië die vanwege kritische uitspraken is veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van één miljoen Saudische rial (191.000 euro). Amnesty International eist onmiddellijke vrijlating en hoopt door middel van buitenlandse aandacht en petities de druk op de Saudische regering op te voeren. Op de Zwarte Cross persdag stond de vrouw van Raif, Ensaf Haidar, via Skype de aanwezige journalisten te woord. ‘Ik ben dankbaar voor de internationale aandacht voor de situatie van Raif. Hoe meer, hoe beter!’, aldus Haidar. Volgens Amnesty-woordvoerder Emile Affolter is het nut van dit soort publieksacties bewezen: ‘Vorig jaar vroegen we middels ‘The Naked Run For Freedom’ aandacht voor Pussy Riot. Door vele soortgelijke ludieke acties wereldwijd is hun zaak nooit van de radar verdwenen en heeft dit mede geleid tot hun vrijlating.’

De hoofdstunt wordt op vrijdag, zaterdag en zondag twee maal daags gesprongen op het festivalterrein van de Zwarte Cross, tussen het Hoofdpodium, de Theaterweide en het sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’ in. "I am appalled by the unwarranted imprisonment of so many innocent people around the globe, and are pleased to do something to help those who are in this situation’, aldus de stuntman Jackson Strong die op de persdag zijn eerste testsprong maakte.

De Zwarte Cross ging gisteren van start voor de campingbezoekers. Vandaag opent het festival haar deuren ook voor dagbezoekers. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de Zwarte Cross website.