Het woninginbrakenteam van de politie vraagt in de Achterhoek extra aandacht voor getinte mannen die met een bos bloemen aan de deur komen. Kennelijk gebruiken zij dit als afleiding om vervolgens, wanneer er niemand thuis is, in te breken. Tips zijn welkom op 0900-8844.

Het woninginbrakenteam is dagelijks bezig met het analyseren van inbraken om zo verdachten op te sporen en aan te kunnen houden. Hierbij wordt gekeken naar de werkwijze, signalementen en voertuigen van inbrekers.

Met bloemen aan de deur

Opvallend is, dat in de maanden mei, juni en juli al negen inbraken in de Achterhoek zijn gepleegd, waarbij opvallende overeenkomsten naar voren kwamen. Op maandag 21 juli vonden tussen 19:00 uur en 21:00 uur aan de Van Goghstraat in Lichtenvoorde de laatste twee woninginbraken plaats.

Uit aangiften en verklaringen tijdens het buurtonderzoek van de politie werd vastgesteld, dat de verdachten met een bos bloemen aan de deur waren geweest. Dit gebeurde trouwens meestal ’s avonds en vooral bij ouderen.

Inbraken

In een enkel geval ging men na het zien van de bewoners weg, in andere gevallen bleken de bewoners niet thuis en werd er ingebroken. De cilinder van het slot werd geforceerd (Bulgaarse methode) waarna men er veelal met geld of sieraden vandoor ging. Dit gebeurde in de gemeenten Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Berkelland, Montferland en Doetinchem.

Om dergelijke inbraken te voorkomen adviseert de politie goedgekeurd veiligheidsbeslag aan te brengen. Informatie staat op diverse internetsites waarbij het Politiekeurmerk Veilig Wonen essentieel is.

De mannen worden als getint omschreven en de leeftijden variëren tussen de 25 à 40 jaar. Vermoedelijk gaat men in wisselende samenstelling op pad, want de politie heeft verschillende signalementen opgenomen. De politie vraagt alert te zijn en bijzonderheden door te geven. Het noteren van kentekens van verdachte auto’s is ook belangrijk.