Op 30 april bezocht SP Winterswijk samen met een delegatie van Die Linken de olie lekkage plek bij het natuurgebied Amtsvenn in Gronau/Epe. Dit om ter plaatse zich zelf te laten informeren door de SGW over de omvang van de olie lekkage die daar sinds 16 dagen aan het licht is gekomen. Er zijn 3 plekken waar momenteel de ruwe olie aan de oppervlakte komt, er is momenteel al 35.000 liter olie afgezogen en nog steeds komt er meer olie naar boven.

In het begin kwam de olie met 50 liter per uur op de drie plekken naar buiten momenteel is dat nog met 20 liter per uur. Het vermoeden bestaat dat er momenteel een totaal van 200.000 liter ruw olie in de natuur terecht is gekomen. En de olie bevindt zich ook in het grondwater. Hierdoor zijn ook de 6 koeien van de aangrenzende boer ziek geworden en moesten worden afgemaakt. Het grondwaterreservoir in Ahaus is ook maar op 8 km afstand en loopt ook een risico op mogelijke vervuiling.

Bij de delegatie waren Simone Kamminga Raadslid SP Winterswijk en Carmen Veldhuis Commissie Samenleving SP Winterswijk aanwezig. Dit op uitnodiging van de uit Münster afkomstige Bundestagsabgeordneten Hubertus Zdebel, LINKE-Kreissprecherin Heidi Breuer en Marita Wagner, LINKE-Stadträtin uit Gronau  om zich als een van de eersten te plaatse een werkelijk beeld te kunnen vormen van deze natuurramp.

“De stank van olie is overweldigend, de afzettingen en bewaking overal beangstigend, de sfeer onheilspellend. Het is niet in te schatten welke gevolgen dit zal hebben voor de mensen en de natuur in dit gebied.” Dit gaat echt 10-tallen jaren duren voor dit ooit weer een prachtig schoon natuurgebied is! Wij zijn nog steeds diep onder de indruk!” aldus Carmen Veldhuis en Simone Kamminga. Zonder speciale passen kom je het gebied ook niet binnen. De bewoners van de boerderij waar de olie omhoog komt mogen overdag wel op het terrein aanwezig zijn maar moeten elders slapen. Dit ivm de hoge concentraties in hun slaapkamers van oliegassen. Als je daar staat kun je niet bevatten wat er onder je in de bodem zit. Door deze olie lekkage wordt je met je neus op de feiten gedrukt. Je staat daar op nog geen 34 km afstand van Winterswijk op een enorme gas en olievoorraad. Waar dus echt wel iets mee mis kan gaan! Je hoort de prachtigste vogelgezang en ziet een mooi moeras en dan komt de stank van die olie…. Onvoorstelbaar…

In het gebied bevinden zich 94 cavernes dit zijn holle ruimtes ontstaan door jarenlange zoutwinning in het gebied. Op 1000 mtr diepte zitten deze holtes ze zijn via een soort buizen systeem met de boven grond verbonden. Nu zijn van deze 94 cavernes er 89 gevuld met gas en 3 gevuld met ruwe olie. In totaal zit er in deze 3 cavernes 140 miljoen ruwe olie. Ons is verteld dat in een caverne plek is voor de Dom van Keulen, zo groot zijn deze cavernes. Het betreft dan ook een grondgebied van 90.000 m2.

Op 5 februari van dit jaar is er een druk verlaging geconstateerd van 3,6 bar bij caverne S5, men kon geen oorzaak vinden en heeft verder ook geen zaken kunnen vast stellen tot dus 16 dagen geleden de boer zijn zieke koeien en de olie in het grondwater aantrof.

Marita Wagner stelde de vraag waarom men na deze drukverlaging zonder verder onderzoek het werk heeft doorlaten gaan bij deze kaverne.  Bundestagsabgeordnete Hubertus Zdebel heeft omdat er zo weinig informatie naar buiten komt al vragen gesteld in Bundestag om te weten te komen welke consequenties zij zullen gaan nemen richting de  Bezirksregierung en de SGW. Door dat er zo laconiek gereageerd is op deze drukverlaging bij de caverne had bij beter optreden deze ramp misschien voorkomen kunnen worden al dus Herr Zdebel.

LINKE-Kreissprecherin Heidi Breuer stelt dat er zeker een schadevergoeding noodzakelijk is voor de getroffen boeren in het gebied. Simone Kamminga stelde de vraag welke maatregelen er getroffen worden om te voorkomen dat de vervuiling die per dag 1 meter verder richting Nederland gaat wordt gestopt. Volgens de Herr Martin Gritzbach persvertegenwoordiger van de SGW, moet de keerwand voldoende zijn. Met  grondboringen zal men blijven monitoren op olievervuilingen.

Momenteel wordt er een grondwater keerwand in U vorm geplaatst om verdere vervuiling van het grondwater richting Enschede te voorkomen. 3 meter diep en 2 tot 3 meter breed wordt deze wand. Of dit voldoende is, is nog maar de vraag want wat als de lekkage niet uit caverne S5 afkomstig is … want momenteel weet men nog steeds niet waar het lek is en al helemaal niet waardoor deze is ontstaan. Hiervoor is men nog steeds op verschillende plekken bezig met grondboringen om te kijken of men het lek kan vinden.

Leeg pompen van de caverne S5  is ook geen optie is ons verteld want als het lek in de pijp zit dan loopt er nog meer olie de natuur in. Het is dus nog een groot vraagstuk en het lijkt dan ver van onze bedshow maar SP Winterswijk maakt zich grote zorgen. Hier zal ook vanuit de Winterswijkse politiek aandacht nodig zijn om onze eigen natuur en watervoorzieningen te beschermen voor mogelijke schade.