Op 1 mei, hebben fractievoorzitter Jeroen Rensen en afdelingsvoorzitter Mos Meijler de oorkonde sociaalste ondernemer 2014 uitgereikt aan Paninoteca Pizzeria Amici Miei gevestigd aan de Vredenseweg 16.

De 2 eigenaren, Elaine Toenbreker en Omar Marras waren totaal verrast en zelfs geëmotioneerd dat ze gewonnen hadden. Toenbreker: “de nominatie zelf was al een grote eer.” Marras: “laat staan dat we zouden winnen, wij winnen nooit wat”

“Amici Miei is nog maar pas gevestigd in Winterswijk, sinds januari van dit jaar, maar heeft deze prijs dubbel en dwars verdient” aldus Meijler. “Voedsel wat over is verdwijnt niet in de vuilnisbak, maar wordt weggegeven via de eigen site, via de voedselweggeefhoek of via andere kanalen aan mensen die het nodig hebben”

Meijler vervolgt: “De jaarlijkse prijs heeft als doel sociaal ondernemen te bevorderen door aandacht te schenken aan ondernemen als onderdeel van de ‘lokale’ maatschappij. Nominaties worden gedaan door leden van SP Winterswijk waarna het bestuur van de afdeling kijkt of de voorgedragen bedrijven wel voldoen aan criteria die wij aan sociale ondernemingen stellen. Daarna laten we het aan de leden en de bezoekers van onze website over wie de uiteindelijke winnaar wordt.”

Wat zijn die criteria waar een onderneming aan moet voldoen?  Rensen: “Onder andere de rechtstreekse inzet voor mensen die in moeilijke situaties zitten, kansen die het bedrijf biedt voor medewerkers om zich te ontplooien, integratie- en participatie mogelijkheden van medewerkers, maar vooral de inzet voor de gemeenschap in brede zin door sociaal beleid als een van de speerpunten van ondernemen te maken.”

Meijler: “we hebben het de mensen dit jaar kennelijk heel moeilijk gemaakt, de reacties die we hoorden was dat het nog nooit zo’n lastige keuze is geweest als dit jaar. Alle drie de kandidaten hadden het gewoon verdiend om te winnen. We zullen de nummers 2 dan ook nog even bezoeken om daar ook een bloemetje langs te brengen want deze verkiezing kent geen verliezers.

Rensen: “zowel café de Kerk, waar beginnende bands gratis gebruik kunnen maken van het podium als Knutselmaatje, die een huiskamerfunctie heeft en mensen bijstaat die problemen hebben of gewoon hun verhaal kwijt willen, hadden het kunnen en mogen worden”

Meijler: “maar misschien dat ze volgend jaar winnen, want ook dan zal deze prijs weer worden uitgereikt”