Het dialysecentrum in Winterswijk, grenzend aan het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) opende in september 2011 haar deuren.  De huiselijke, gastvrije en rustige afdeling biedt plaats aan tien patiënten. Omdat het centrum duidelijk in een behoefte voorziet, zijn de openingstijden sinds maart verruimd. Patiënten uit de Achterhoek, maar ook patiënten die in deze omgeving op vakantie zijn, kunnen hier van maandag tot en met zaterdag terecht. Speciaal voor de laatste groep is standaard een plaats gereserveerd.

De nieuwe groep patiënten maakt gebruik van de comfortabele stoelen. Ze kijken tv, lezen een boek, genieten van het uitzicht of rusten wat. Op de afdeling heerst een serene stilte. De drie verpleegkundigen houden de patiënten vanaf een centrale plek in de gaten. Op gezette tijden lopen ze een controleronde en maken even een praatje.

“We vinden het belangrijk dat onze patiënten dezelfde gezichten zien. Daarom werken we met een vast team van zeven verpleegkundigen. Ieder dagdeel zijn drie verpleegkundigen aanwezig, waarbij we het zo plannen er altijd twee van de drie verpleegkundigen bij dezelfde groep aanwezig zijn,” licht teammanager Anita Rietman toe. Vanmorgen zijn dat Marjon Nijrees, Adrie Flöss en Diana ten Lohuis.

Mevrouw Grijsen-Esselink uit Borculo is druk in gesprek met haar buurvrouw. Zachtjes, zodat de andere patiënten er geen hinder van hebben. Sinds vorig jaar april moet ze dialyseren. Eerst in Enschede en nu in Winterswijk. “Dit is net iets dichterbij,” vertelt ze. “Wat ik heel fijn vind, is dat het hier zo lekker rustig is. De taxi stopt voor de deur, het is dan maar een klein eindje lopen naar de afdeling.” Ook de heer Geesink is heel blij met de uitbreiding in Winterswijk.” Ik dialyseer drie keer per week. Dat betekende dat ik drie keer in de week om 7.30 uur werd opgehaald en pas laat in de middag  thuis was. Per keer was ik zo’n drie uur aan reistijd kwijt. Nu is dat een heel stuk minder.”

De drie verpleegkundigen en de teammanager werken al vanaf het allereerste begin in Winterswijk. Ook zij zijn blij met de uitbreiding en benadrukken nog eens de voordelen van een centrum dat aan het ziekenhuis grenst. De lijnen zijn kort en de samenwerking verloopt heel plezierig. Doet er zich iets voor, dan kunnen we direct de hulp van professionals uit het ziekenhuis inroepen. En dialysepatiënten die opgenomen moeten worden, kunnen nu in het SKB terecht en in hun vertrouwde omgeving blijven dialyseren. Voor de komst van het centrum werden patiënten, vanwege het dialyseren, in het MST opgenomen.

Het dialysecentrum dat grenst aan het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is een samenwerkingsverband tussen de internisten uit het SKB en de nefrologen uit het MST (Medisch Spectrum Twente) in Enschede. Het centrum behoort tot de modernste van Nederland.