De organisatie van de Zwarte Cross pleit voor een wekelijks uurtje Achterhoekse les op basisscholen in het Oosten van het land. Op dit moment wordt er met verschillende nationale en regionale schrijvers, muzikanten en andere kunstenaars gewerkt aan lesmateriaal dat na de zomervakantie aan elke Achterhoekse basisschool wordt aangeboden. 

Een duik in de geschiedenis is niet het doel van de organisatoren van het jaarlijkse evenement in het Achterhoekse Lichtenvoorde. “Integendeel, het dialect is geen fossiel en wordt nog steeds gesproken. Wij pleiten voor een uurtje ‘Achterhoeks 2.0’ per week!”, aldus organisator Gijs Jolink. “Het zou natuurlijk onmundig jammer zijn als het Achterhoeks  zou verdwijnen. Aangezien het een spreektaal is met weinig grammaticale regels, is het voor kinderen een geweldige manier om creatief en persoonlijk een verhaal te leren vertellen en  nieuwe woorden te verzinnen, oftewel: sprekken”.

Het lesmateriaal wordt dan ook geen Achterhoekse versie van het Groene Boekje, maar een aanleiding voor scholen om in de klas iets met streektaal te doen buiten het lesprogramma om. Voorbeelden zijn sprekken tijdens de weekopening, voorlezen in het dialect tijdens  het overblijven tussen de middag en kinderen kunnen een spreekbeurt houden in het dialect. “De sociale en culturele aspecten van het Achterhoeks zijn ook erg belangrijk en leuk! Vaders, moeders, opa’s en oma’s of buurtbewoners kunnen actief betrokken bij dit lesprogramma, door bijvoorbeeld langs te komen op de scholen om ook eens iets voor te lezen of om een mooi verhaal in het dialect te vertellen”, aldus Jolink.

De organisatie is zeer verheugd met de positieve reacties van andere pleitbezorgers van het dialect, waaronder Johan Godschalk (historicus en adviseur kunst & samenleving bij Kunst en Cultuur Gelderland): "Het dialect is een zeer belangrijk onderdeel van onze samenleving. Het geeft een gevoel van thuis en van sociale samenhang. Het dialect is dynamisch en verandert, net als elke andere taal. Daarom is dit op de toekomst gerichte initiatief van de Zwarte Cross ook zo waardevol."