Het gebeurt geregeld dat oplichters met een smoes aanbellen en geld proberen afhandig te maken. Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen dieven zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. De wijkagenten in politie-eenheid Oost-Nederland zien het nog te vaak gebeuren. Daarom hebben zij op verschillende plaatsen in Gelderland en Overijssel de afgelopen twee weken voorlichtingsbijeenkomsten gehouden voor ouderen gehouden samen met gemeenten.

Zo werd in Ommen een voorlichtingsbijeenkomst gehouden voor een vrouwenvereniging en in Almelo organiseerde de gemeente in samenwerking met de politie en de Stichting Criminaliteitspreventie een voorlichtingsavond voor wijkbewoners. Daarnaast werden folders en posters met preventietips verspreid in onder meer Aalten, Apeldoorn en Raalte.

Bij een babbeltruc wordt er bij meestal bij oudere mensen aangebeld. Er vindt dan een ‘onschuldig’ gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.

 

De politie verzoekt mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven, zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. De politie of andere instellingen zullen u nooit vragen om pincodes te geven.

 

Mensen kunnen een aantal vuistregels in acht nemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden:

Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u? Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen. Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop. Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt. Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen! Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Zij zullen u graag advies geven en als het nodig lijkt te zijn, zal een politieagent gestuurd worden ter controle.