Vandaag is bekendgemaakt dat de gemeente Winterswijk één van de vijf genomineerden is voor de BNG Erfgoedprijs 2013. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van cultureel erfgoed. In 2011 en 2012 behoorde Winterswijk ook al tot de genomineerden. Dit jaar gaat Winterswijk de strijd aan met de gemeenten Den Bosch, Leiden, Kampen en Noordoostpolder. Op 31 oktober aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt in de gemeente Schiedam, de winnaar van 2012.

 

De gemeente Winterswijk is net als de andere vier gemeenten genomineerd omdat zij zich over een langere periode bovengemiddeld heeft ingezet voor haar eigen erfgoed. Het is een vitaal onderdeel van haar beleid geworden. De vijf genomineerden scoren volgens de jury hoog, als het gaat om het bewaren en benutten van hun erfgoed: “Zij zijn innovatief door hun cultuurhistorie om te zetten in kansen voor de toekomst. Ook stimuleren ze hun burgers om actief deel te nemen aan het beleid en betrekken ze er de jeugd bij. Ze communiceren hun beleid helder en zorgen ervoor dat allerlei gemeentelijke en particuliere spelers hun krachten bundelen.” Daarnaast heeft de jury de aanmeldingen kritisch getoetst op daadwerkelijk gerealiseerd beleid.

 

Jaarlijks wordt aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van cultureel erfgoed een nationale prijs toegekend: de BNG Erfgoedprijs. Hoofdsponsor Cultuurfonds BNG stelt het prijzenbedrag van € 25.000 ter beschikking. De BNG Erfgoedprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. In 2010 won de gemeente Dordrecht (ZH), in 2011 won de gemeente Westerveld (Dr) en in 2012 nam de gemeente Schiedam de prijs in ontvangst. De BNG Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.

 

De jury van de BNG Erfgoedprijs 2013 bestaat uit Arno Brok (burgemeester van Dordrecht), voorzitter, Liesbeth van der Pol (architecte en voormalig Rijksbouwmeester), Jan van de Voorde (plaatsvervangend directeur Rijksdienst Cultureel Erfgoed), Paul Spies (directeur Amsterdam Museum), Karel Loeff (directeur Bond Heemschut) en Andries Ponsteen (directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland).

 

Twintig gemeenten meldden zich voor de BNG Erfgoedprijs 2013 aan: Aalten, Beemster, Bergen op Zoom, Boxmeer * ’s-Hertogenbosch, Ede, Goes, Hillegom, Kampen, Leiden, Midden-Delfland, Nijmegen, Noordoostpolder, Schoonhoven, Terneuzen, Terschelling, Urk, Westland, Wijdemeren, Winterswijk