Op zaterdag 20 april is in het Achterhoeks Museum 1940-1945 de expositie “Onderduiken in de Achterhoek” geopend en deze zal tot 30 maart 2014 te zien zijn. Het was een geslaagde opening met een tent vol gasten. De onderduikzolder van de familie Lelivelt uit Lichtenvoorde is de aanleiding geweest voor deze expositie. Mia Lelivelt die nog steeds in de woning met de onderduikzolder woont was de hoofdgast van deze dag waarop 69 jaar geleden haar vader werd gearresteerd en nooit meer zou terugkeren naar huis.

 

Martin Lelivelt betaalde met zijn leven voor de hulp die hij bood aan vliegeniers, Franse krijgsgevangenen en andere onderduikers. Naast de replicazolder van de familie Lelivelt zijn er natuurlijk nog heel veel andere objecten met een onderduikverhaal te zien. Zo is er een monopolyspel dat door Amsterdamse onderduikers is gemaakt en zijn er talrijke souvenirs van vliegtuigplexiglas te zien.
Een aantal Joodse boeken die ondergedoken waren in een dakkapel in Zeddam en een aantal bijzonder uniformen met de persoonlijke verhalen van een geheim agent, een pastoor en een Nederlandse militair die de basis heeft gelegd voor het studentenverzet. Een mooi stuk huisvlijt is de kerststal die een onderduiker in 1944 in Harreveld heeft gemaakt.

Diverse verzetsartikelen zoals valse persoonsbewijzen en zelfgebouwde radio’s met bijbehorende verhalen geven een mooi beeld van het leven van de onderduikers in de Achterhoek. Het verhaal van Gerrit Slagman in Harfsen, de ondergedoken Joden op landgoed ’t Kervel, verzets en onderduikboerderij de Bark bij Aalten en het verhaal van Gerrit Wolsink uit Hengelo Gld. nemen de bezoekers mee terug naar deze zwarte periode van de Nederlandse geschiedenis. Geopend van woensdag t/m zondag 13-17 uur Achterhoeks Museum 40-45 marktstraat 6 Hengelo (Bronckhorst) Gelderland. www.museum40-45.com