De Nederlandse kunst- en cultuursector heeft voor de troonswisseling de handen ineengeslagen. Onder de naam Wij Treden Op! ontplooit het tijdelijke samenwerkingsverband diverse landelijke en lokale culturele activiteiten. Wij Treden Op! organiseert dat er op 30 april om 19.00 en 19.15 uur precies, in heel Nederland het Koningslied van John Ewbank vanaf de carillons zal klinken.

 

De carillons vormen hiermee de prelude op de uitvoering van het Koningslied in Rotterdamse Ahoy en maken daarmee als typisch Nederlands cultuurgoed onderdeel uit van de officiële festiviteiten rondom de troonswisseling. Het Nationale Comité Inhuldiging verwelkomt en omarmd het initiatief van harte.

Via klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts worden alle automatische klokkenspellen geprogrammeerd om op hetzelfde moment het Koningslied te spelen. Ook de carillons van de Oude Calixtustoren in Groenlo en de Jacobstoren in Winterswijk doen mee met dit landelijke initiatief.