Atletiekvereniging Archeus is weer begonnen met clinics voor basisscholen. Als eersten waren afgelopen donderdag leerlingen van groep 8 van openbare basisschool B Stegeman aan de beurt. Op de koude middag kreeg Archeus de 33 leerlingen toch warm voor de atletiek. De scholieren maakten kennis met werptechnieken zoals stoten, slingeren en bal/speerwerpen.

 

 

Daarna werden de eerste beginselen van het sprinten, hordenlopen en hoogspringen bijgebracht. De gemeente Winterswijk heeft de clinic samen met de atletiekvereniging opgezet vanuit het programma breedtesport voor  basisscholen. De trainingen komen voort uit een al enkele jaren succesvol format van 90 minuten, waarin leerlingen een doorsneebeeld van atletiek krijgen. De sessies staan onder leiding van een aantal junioren van Archeus, twee studenten van het Graafschapcollege en “formatontwerper” en atletiektrainer Honza Valenta. Donderdag werd er ook een miniwedstrijd op elk onderdeel georganiseerd.  Sommige prestaties van de Stegeman-scholieren op de sprint en het balwerpen zouden zelfs op regionale wedstrijden hoog scoren.

Waarom stopt  Honza  Valenta zoveel energie in de clinics? Honza: ‘De breedtesport van de gemeente Winterswijk vind ik een briljant programma om scholieren hun talenten te laten ontdekken. Natuurlijk is het uitgangspunt kinderen op de basisschool meer in beweging te krijgen en ze te inspireren door ze de verschillende sporten te laten ervaren. Archeus doet daar vanzelfsprekend graag aan mee. We hebben nog meer ideeën hoe we atletiek dicht bij kinderen kunnen krijgen. Op dit moment introduceren we een smal pakket van een 90 minuten programma, maar we kunnen ook een uitgebreider programma van drie verschillende clinics samenstellen. Ook willen we een wedstrijd organiseren waarin alle basisscholen het tegen elkaar gaan opnemen.’