Dat de Winterswijkse Bed & Breakfast accommodaties goed scoren bleek afgelopen week. B&B Nieuw Beusink is door de Stichting Bed&Breakfast Nederland gecertificeerd met 4 tulpen. Al eerder kregen De Slapende Kater en De Berkeboom 4 tulpen en De Balkende Ezel 3 tulpen. Daarmee zijn 4 van de 22 Winterswijkse B&B’s gecertificeerd met 3 tulpen of meer.

 

De B&B’s in Winterswijk doen het echt goed in vergelijking met hun collega’s in de Achterhoek. In de hele Achterhoek zijn maar 6 B&B’s met 4 tulpen, waarvan 3 in Winterswijk. Van de B&B’s met 3 tulpen zijn er 2 in de Achterhoek: 1 in Ruurlo en 1 in Winterswijk. Wethouder Gert Jan te Gronde zegt daarover: “Hieruit blijkt dat de gemiddelde kwaliteit onder B&B’s in Winterswijk hoog is. Ik denk trouwens dat we binnenkort nog meer tulpen-certificeringen hebben, omdat ik van enkelen weet dat ze het traject hebben lopen. De B&B’s stimuleren elkaar dus om aan de kwaliteitseisen te voldoen om ook een ‘tulpen-certificering’ te verdienen. Zeker gezien de vele fiets- en wandelmogelijkheden en het grote toeristische aanbod is dit een mooie opsteker voor Winterswijk.”

 

B&B Nieuw Beusink

De kwaliteit van een Bed&Breakfast in Nederland wordt aangeduid met tulpen op een schaal van één tot en met vijf. Om voor één tulp of meerdere tulpen in aanmerking te komen, moet een Bed & Breakfast-adres voldoen aan minimale eisen. In 2012 zijn deze eisen aangepast aan het verwachtingspatroon van de gast anno nu. Daarnaast wordt gekeken naar trends en ontwikkelingen van deze tijd. De eisen worden gecontroleerd door een onafhankelijke ‘mystery guest’. Deze kijkt onder meer naar de bedden, eigen sanitair, televisie op de kamer, internet, het ontbijt en het gastheerschap.

Ook Magda Konings en Erick Koedood van B&B Nieuw Beusink werden verrast door een ‘mystery guest’. “De conclusie was fantastisch! We zijn erg trots dat we het predicaat 4 tulpen hebben gekregen. Dat betekent echter niet dat we nu stil gaan zitten. We blijven werken aan de kwaliteit en compleetheid van onze kamers”, aldus Erick Koedood.

 

Achtergrond B&B’s

Het aantal Bed en Breakfasts in Nederland is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Met de groei van het aanbod steeg ook de vraag naar een adequaat classificatiesysteem. In totaal zijn er in Nederland 406 B&B’s geclassificeerd door de stichting Bed en Breakfast Nederland. Hiervan hebben 68 B&B’s 5 tulpen, waarvan 1 in de Achterhoek (Huize Nijhof in Aalten). Er zijn 183 B&B’s in Nederland die met 3 tulpen zijn geclassificeerd, waarvan 6 in de Achterhoek. Hiervan bevindt zich de helft (3) in Winterswijk. Van de 118 B&B’s met 3 tulpen bevinden zich er 2 in de Achterhoek waarvan 1 in Winterswijk.