Vanaf maart starten de ambachtelijke slagerijen van PLUS met het volledig vervangen van het reguliere varkensvlees door varkensvlees dat voldoet aan het Beter Leven kenmerk 1-ster van de Dierenbescherming. De eerste 40 ambachtelijke slagerijen stappen deze week volledig over. Het doel is dat alle 140 slagers eind 2013 de overstap hebben gemaakt. De betrokken slagers leggen in een contract met de Dierenbescherming vast dat in hun slagerij uitsluitend wordt gewerkt met varkensvlees dat voldoet aan het Beter Leven kenmerk 1-ster. Al het voorverpakte varkensvlees van PLUS voldoet sinds 2012 al aan die norm. Ook de Hollandse Beter Leven kip en het Hollands kalfsvlees van PLUS dragen het Beter Leven kenmerk 1-ster. Hiermee werkt de retailer samen met de consument aan meer dierenwelzijn in de Nederlandse veehouderij.
 

 

Eén ster van het Beter Leven kenmerk betekent meer welzijn voor de varkens. De dieren hebben meer leefruimte dan in de gangbare varkenshouderij en er is speelmateriaal aanwezig zodat ze lekker kunnen wroeten of knabbelen. Het transport van de dieren is aan een maximum tijdsduur gebonden en de mannelijke biggen worden niet gecastreerd. Daarnaast besteden de varkenshouders extra aandacht aan gezondheid, zodat er minder medicijnen gebruikt hoeven te worden. Ook duurzaamheid krijgt meer aandacht, zoals bij de samenstelling van het voer.  

Supermarktketen PLUS kiest met de ambachtelijke slagerijen voor een echte vakman op de winkelvloer. In 140 van de 259 PLUS supermarkten is een ambachtelijke slager te vinden. Klanten kunnen zo met al hun vragen en verzoeken terecht bij een echte ambachtsman. De slagers versnijden het vlees nog in de winkel en malen zelf het gehakt. Ook bereiden zij dagelijks verse vleesspecialiteiten en kunnen klanten bij hen een gourmet- of barbecueschotel op maat bestellen.