Villa Mondriaan in Winterswijk, waarvan de bouw deze week is begonnen, krijgt meerjarige ondersteuning van het Gemeentemuseum Den Haag. De directies van beide kunstinstellingen hebben daartoe gisteren een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Het Gemeentemuseum heeft besloten niet alleen een aantal belangrijke bruiklenen uit zijn wereldberoemde Mondriaancollectie ter beschikking te stellen, maar het nieuwe museum in de Achterhoek ook bij het opzetten van de afdeling educatie, het inrichten van de bookshop en de gehele logistieke inrichting met zijn expertise en ervaring te ondersteunen.

 

Villa Mondriaan opent in mei haar poorten met een expositie over de vroege jaren van Mondriaan onder titel Waar het allemaal begon. Het museum, dat  is ontstaan op initiatief van inwoners van Winterswijk, wordt gevestigd in het huis waar Mondriaan zijn jeugd doorbracht. Het museum zal worden geleid door oud-directeur van het Gemeentemuseum Wim van Krimpen.

Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag zegt over de samenwerking: “Juist in deze tijd van bezuinigingen zien wij het als onze plicht, dit jonge aan Mondriaan gewijde museum, dat bijna geheel wordt gerund door vrijwilligers, inclusief de directeur, met raad en daad te ondersteunen. Geheel in lijn met het advies van de commissie Asscher-Vonk, is dit een prachtig voorbeeld van museale- en particuliere samenwerking.”