Het regionaal woninginbrakenteam van de politie Noord- en Oost-Gelderland adviseert gedupeerden van een inbraak of insluiping nooit via de telefoon hun pincode af te geven, ook niet wanneer deze persoon zegt van de bank of de politie te zijn.In het onderzoek naar enkele woninginbraken en insluipingen in de regio is het de rechercheurs van het woninginbrakenteam opgevallen, dat gedupeerden na de diefstal van hun pinpas zijn opgebeld door iemand die zei van de bank of de politie te zijn.

 

Bij de zogenaamde bankmensen ging het gesprek over het blokkeren van de pinpas of over het aanmaken van een nieuwe pinpas.

Wanneer het zogenaamd om iemand van de politie ging, werd er aangegeven, dat men alle gegevens van de aangever nodig had om het proces-verbaal goed op te kunnen maken. Ook werd er wel een andere smoes verzonnen.

 

Gelukkig waren sommige mensen wantrouwend en gaven hun code niet af. De gedupeerden die hun pincode wèl gaven, zagen vervolgens dat er geld van hun bankrekening verdween. De zogenaamde bank- of politiemedewerker was dus de dief of een handlang(st)er.

 

De politie en de bank zullen deze gegevens nooit telefonisch opvragen en met dit bericht wil het woninginbrakenteam nog meer teleurstelling bij gedupeerden voorkomen.