Lisa Bielevelt

HAAKSBERGEN – De Haaksbergse wielerclub HTFC gaat volgende maand op pad voor een sponsorrit van maar liefst 365 kilometer. Voor een dergelijke uitputtingsslag is goed eten en drinken een absolute voorwaarde. Vooruitlopend op die monstertocht is er tijdens de Meimarkt van komende zondag 2 juni een speciale bidon-actie. Voor het goede doel: de opbrengst gaat naar onderzoek tegen de ziekte Alzheimer. Onder de deelnemers Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland.

De HTFC heeft tijdens de Meimarkt een kraampje opgesteld, van waaruit de drinkbussen worden verkocht. Voor tien euro per exemplaar. Met in iedere bidon een verrassing. “Gedoneerd door de Haaksbergse middenstand”, vertelt Mark Schreijer, een van de initiatiefnemers van de sponsorrit.
Behalve de surprise zit er in de bidon ook een lootje, waarmee allerlei prijzen vallen te verdienen. “Een bidon – overigens een wat groter exemplaar van 750 milliliter – kost tien euro. Waar zo’n drinkbus normaal gesproken al snel een euro of zes kost, hou je er nu dus ook nog wat leuks aan over.”

Verloopt voorspoedig
De bidon-actie van komende zondag is een voorproefje op de sponsorrit op zaterdag 29 juni, waarbij een bescheiden peloton van veertig toerfietsers van onder meer de HTFC een rit maakt van 365 kilometer. De opbrengst van deze fietstocht gaat naar medisch onderzoek tegen de ziekte Alzheimer.
De voorbereiding verloopt volgens Mark Schreijer uiterst voorspoedig: “Aanvankelijk was het de bedoeling dat we 35.000 euro wilden ophalen. Dat hebben we later bijgesteld naar 50.000 euro. Intussen staat de teller op 48.000 euro. Het gaat dus boven alle verwachting.”

Jongste deelnemer
Een van de fietsers is Lisa Bielevelt, met haar 26 jaar de jongste van het deelnemersveld. Ook zij is in volle voorbereiding. “Dat betekent vooral veel trainingskilometers maken. Al zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de elementen. Wordt het die dag bijvoorbeeld heel warm. Of regent het wellicht de hele dag. Dat zijn factoren die je niet in de hand hebt. Het zal heus nog wel een hele toer worden, maar onder normale omstandigheden ga ik ervan uit dat ook een dergelijke afstand toch wel moet gaan lukken.”