In het meest oostelijke puntje van de Achterhoek, grenzend aan Duitsland, strekt zich het Scholtenpad uit. Dit lange-afstandswandelpad, een ware juweel, doorkruist de schilderachtige buurtschappen van Winterswijk en voert je over hoofdzakelijk onverharde wegen. De route biedt een onvergetelijke reis door de rijke geschiedenis van de streek. Recentelijk is het Scholtenpad vernieuwd door een samenwerking tussen Stichting Wandelnet en Achterhoek Toerisme.

 

Verken de Scholtenboerderijen en de rijke historie van Winterswijk

Zoals de naam al doet vermoeden, neemt het Scholtenpad je mee langs de charmante buurtschappen Ratum en Woold, waar nog steeds prachtige Scholtenboerderijen te bewonderen zijn. Deze boerderijen zijn vernoemd naar de vroegere eigenaren, die een diepgaande invloed hebben gehad op het landschap rondom Winterswijk. Herkenbaar aan hun imposante voorhuizen, omgeven door uitgestrekte gronden met enkele pachtboerderijen.

Wandel langs oude boerderijen en weelderige weiden, afgewisseld met essen, houtwallen, bossen en kronkelende beken. Laat je onderweg betoveren door de verhalen die dit gebied, dat niet voor niets is uitgeroepen tot Nationaal Landschap, te vertellen heeft. Naast het ervaren van dit rijke erfgoed, ontdek je onderweg ook de diversiteit van het landschap, de aanwezigheid van steenuilen, meanderende beken en de historie van de textielindustrie. Je passeert zelfs de steengroeve, waar oude lagen uit het Trias-tijdperk aan de oppervlakte komen. Het Silo Art kunstwerk op het terrein van de Steengroeve weerspiegelt de geschiedenis van het Winterswijkse landschap.

 

Verhalen tot leven gebracht door video’s onderweg

Tijdens je wandeling kom je op verschillende punten QR-codes tegen die je kunt scannen. Lokale experts hebben zowel video’s als podcasts gemaakt, waardoor de verhalen over de bijzondere cultuurhistorie, het unieke landschap en de zeldzame natuur tot leven komen. Ontdek het leven van steenuilen, duik in de geschiedenis van de textielindustrie en bewonder de unieke vondsten in de steengroeve.

Zes dag etappes

Het 90 kilometer lange streekpad door de Achterhoek bestaat uit een cirkel en ‘spaken’ met als middelpunt Winterswijk. Het pad is op te splitsen in zes dag wandelingen met een lengte van 19 tot 26 kilometer. achterhoek.nl/scholtenpad

oude boeren schuur Winterswijk

 

Over de Achterhoek

De Achterhoek is een van de Gelderse Streken en is gelegen in het oostelijke hoekje van Gelderland. Van heuvelruggen tot veengebied, van krijtsteen tot statige landgoederen. Je vindt hier een typisch coulisselandschap. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat je na elke bocht verrast wordt met een nieuw decor. Geniet van karakteristieke boerderijen en eeuwenoude kastelen. Of strijk neer in een van de historische stadjes. Natuur en cultuurhistorie komen hier samen. achterhoek.nl