Foto: Jill Burrow

Ben je benieuwd hoe het luminisme, een ooit controversiële kunststroming, kon uitgroeien tot een van de meeste geliefde stijlen in de kunstgeschiedenis? Wil je meer weten over de kunstenaars die hun belevingswereld wisten om te zetten in kleur? Gedurende drie dinsdagavonden worden al deze vragen en meer beantwoord door kunsthistorica Maria Driessen.

Het luminisme is meer dan verf op doek. Het verbeeldt de emoties van een kunstenaar, in diens zoektocht naar de essentie van kleur en licht. Hoewel deze kunstbeweging meer dan een eeuw geleden is ontstaan, heeft het luminisme nog steeds een diepgaande impact op de moderne kunstwereld. Maar wat maakt het luminisme nu zo bijzonder? Waarom werden Mondriaan, Sluijters en Gestel gezien als vernieuwers van hun tijd?

Rond de eeuwwisseling bundelde de beweging zich rondom de kunstenaarsgroep Les XX, waarbij het luminisme aan populariteit won in België. Deze beweging verspreidde zich vervolgens naar Nederland, waar Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel op de voorgrond traden als vooraanstaande vertegenwoordigers. Tussen 1909 en 1918 bereikt het luminisme haar hoogtepunt in Nederland. Maria Driessen neemt ons mee op een boeiende ontdekkingstocht langs de geschiedenis van het luminisme. Van dromerige Belgische landschappen tot levendige straten in Amsterdam: plaatsgebonden is het luminisme absoluut niet. Maak gebruik van deze unieke kans om, omringd door de werken van Mondriaan, Sluijters en Gestel, expert te worden in de ooit zo controversiële kunststroming.

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op drie dinsdagen: 23 april, 30 april en 7 mei telkens van 19:00 tot 21:00 uur in Villa Mondriaan. De kunstgeschiedeniscursus kost €60 per persoon voor drie avonden. Vrienden en vrijwilligers van het museum betalen €50.