Het is een bekend verhaal: in de zorg is het lastig om aan voldoende personeel te komen. Tegelijkertijd is het voor nieuwe Nederlanders vaak moeilijk een passende baan te vinden, ondanks dat ze graag aan de slag gaan. ‘Die twee uitdagingen met elkaar verbinden’, is de gedachte achter ‘Nieuwkomers in de zorg’. Een project waarin Achterhoekse statushouders die graag aan de slag willen in de zorg, een zorgopleiding doorlopen. Donderdag 11 januari namen elf deelnemers hun diploma in ontvangst. Het is al de tweede groep ‘Nieuwkomers in de Zorg’ die met succes de Entreeopleiding Assistent Dienstverlening afrondt. Het merendeel van de deelnemers blijft na de opleiding aan het werk bij hun opleidingsbedrijf. Een aantal deelnemers kiest ervoor verder te studeren. Ze starten met de mbo 2-opleiding Helpende Zorg en Welzijn. “Ik ben erg trots op dit mooie resultaat. Met ‘Nieuwkomers in de Zorg’ zetten we in de Achterhoek echt mooie stappen”, zegt Joyce ten Brinke, projectcoördinator van het Graafschap College, waar de deelnemers hun opleiding volgen.

 

Een van de geheimen achter het succes van het opleidingstraject is de extra aandacht voor cultuurverschillen en cultuurdiversiteit. Zo was bij het zojuist afgesloten traject Dilsoz Amin als cultuurverbinder betrokken. Zij heeft jarenlang in de zorg gewerkt en deelde tijdens de opleiding haar ervaringen en gaf uitleg bij culturele vraagstukken op werkgebied die speelden in de samenwerking tussen leerling, docent en werkgever. Daardoor ontstond er meer wederzijds begrip en leerden de deelnemers en werkgevers elkaars culturen beter kennen.

 

‘Nieuwkomers in de zorg’ is een samenwerking tussen het Graafschap College, UWV, Achterhoeks Talentenfonds Opijver, WerkgeversServicepunt Achterhoek, VNO-NCW Midden, de Achterhoekse gemeenten en uiteraard diverse werkgevers in de zorg. Zo maken Vitaal Thuiszorg, MIEP Huishoudservice, ZorgPlus, Azora, HelpGewoon, Buurtdiensten, Asterzorg, Marga Klompé en Camping Oetdoor deel uit van het initiatief. Deelnemers aan het traject volgen een aangepast scholingstraject van ongeveer vijftien maanden. De opleiding richt zich naast het aanleren van zorgtaken ook op het verbeteren van de Nederlandse taal. Daarnaast doen de deelnemers kennis op van de Nederlandse (werk)cultuur.

Doordat deelnemers aan het traject een baan aangeboden krijgen, draagt ‘Nieuwkomers in de zorg’ bij aan de verbetering van het toekomstperspectief van nieuwkomers op de Achterhoekse arbeidsmarkt. Deelnemers Jarrie Nyang en Helmine Rasoaharivelo spreken tijdens de diplomauitreiking namens de hele groep hun dankbaarheid uit naar iedereen die hun deelname aan het traject mogelijk heeft gemaakt. “Wij hebben de kans gekregen om dichter bij onze droombaan te komen. Het helpen van mensen, vanuit ons hart. Dat is de liefde voor het werk”.

 

Vitaal Thuiszorg is al sinds het begin betrokken bij het traject. Deze zorgorganisatie heeft dankzij ‘Nieuwkomers in de zorg’ inmiddels 4 nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Directeur Esther Hoekzema: “De deelnemers hebben zich in de afgelopen periode ontzettend goed ontwikkeld. Dat horen we ook terug van cliënten bij wie ze aan het werk zijn. Ik ben er trots op dat we in de Achterhoek, met al deze verschillende partijen, een manier hebben gevonden om nieuwkomers op te leiden en werk te bieden in de zorg.”

 

Jorik Huizinga, wethouder werk & inkomen bij gemeente Doetinchem is ook trots op het initiatief. “Met elkaar hebben we een mooie stap vooruitgezet. In het bijzonder wil ik de aangesloten werkgevers en betrokken docenten bedanken voor hun inzet met deze groep leerlingen.” Tijdens de diploma-uitreiking sprak hij zijn waardering uit voor de kersverse gediplomeerden. “Het is ontzettend knap wat jullie bereikt hebben. We kunnen jullie hulp in de thuiszorg ontzettend goed gebruiken. Ik hoop dat als ik ooit thuiszorg nodig heb, dat één van jullie langskomt.” in de dienstverlening .

 

Alle betrokken partijen beschouwen ‘Nieuwkomers in de Zorg’ als een succes. Daarom wordt het gezamenlijke regionale initiatief binnen Arbeidsmarktregio Achterhoek geborgd en voortgezet. De voorbereidingen voor de start van een nieuwe groep deelnemers zijn in volle gang. Dit keer ligt de focus op een breder werkveld dan (thuis)zorg. De opleiding kan ook bijvoorbeeld richting de facilitaire dienstverlening, schoonmaakbranche, recreatie zijn. Of bijvoorbeeld een assisterende functie in de kinderopvang. De start van ‘Nieuwkomers in de dienstverlening’ staat gepland op 29 januari 2024.

 

Foto: Roel Kleinpenning