Investeren in Gelderland, zoals in het voorkomen van schade door de wolf, innovaties voor bijvoorbeeld landbouw, verkeersveiligheid en leefbaarheid. ‘Dit zijn onderwerpen waar Gelderlanders mee te maken hebben en daar zetten Gedeputeerde Staten zich voor in’ zegt gedeputeerde financiën Helga Witjes. “We hebben het investeringsbudget van € 400 miljoen verdeeld. En stellen Provinciale Staten nu voor daarvan in 2024 €11 miljoen beschikbaar te stellen. In april bij het Tussendocument volgen meer voorstellen.” Provinciale Staten (PS) besluiten op 8 november over de begroting 2024.

Betekenis van beleid voor de inwoners van Gelderland

Het nieuwe college heeft oog voor de gevolgen van beleid en grote vraagstukken voor de Gelderse inwoners. Denk aan het woningtekort en de ontwikkelingen in de landbouw. Het college wil vooral aandacht besteden wat dit betekent voor inwoners in het landelijk gebied en de dorpen. En stelt voor om in 2024 vooralsnog €5 miljoen beschikbaar te stellen voor dorpen- en wijkendeals, gemeenschapsvoorzieningen en ontmoetingsplekken en Verbind je buurt fonds. Voor leefbaarheid reserveren GS in deze bestuursperiode aanvullend €22 miljoen uit het investeringsbudget. In totaal is uit het investeringsbudget van 400 miljoen €66 miljoen gereserveerd voor ruimte, regio en wonen.

Ideeën uit de Gelderse samenleving

GS werkt consequent vanuit haar rol als provincie aan onderwerpen van andere overheden. Zoals bijvoorbeeld bij wonen, migratie en het programma Sterk Bestuur. Dat wil zeggen dat GS goed doen wat moet, maar niet meer dan dat. Voor het onderdeel Bestuur en weerbaarheid stelt GS voor om in 2024 €1 miljoen te reserveren voor PS voor ideeën uit de Gelderse samenleving.

Meer rust en toekomst in landelijk gebied

Op het terrein van Vitaal Platteland werkt GS in 2024 aan rust en toekomst voor het platteland. Het accent ligt op investeren in de kwaliteit van bestaande natuur. Uit het investeringsbudget voor 4 jaar komt € 10 miljoen voor biodiversiteit en natuur. Dit bedrag komt bovenop het structurele, jaarlijks beschikbare bedrag van € 46,5 miljoen. Daarnaast maakt Gelderland nog gebruik van Specifieke uitkeringen van het Rijk. In 2024 gaat de aandacht vooral naar het uitbreiden van subsidieaanvragen voor wolfwerende rasters en extra geld voor het compenseren van schade.

Voor landbouw is € 10 miljoen uit het investeringsbudget gereserveerd, naast het jaarlijkse, structurele bedrag van € 3 miljoen. GS wil meer ruimte geven voor innovatie en stalmanagement. In 2024 stelt GS voor om bij te dragen aan het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding. Daarnaast verkent GS de mogelijkheden voor een schaalsprong voor Food Valley en stelt voor een subsidie te verstrekken van €0,5 miljoen.

Voor het verbeteren van de waterkwaliteit is structureel, dus jaarlijks, €8,3 miljoen beschikbaar. Bij alle projecten is aandacht voor klimaatadaptatie.

 

Gelders museum en dag voor Gelderlanders

Binnen Cultuur en maatschappij is voor cultuur, erfgoed en vrijheid jaarlijks en dus structureel  € 30,1 miljoen beschikbaar. Aanvullend reserveert GS uit het investeringsbudget van € 400 voor de komende vier jaar €33 miljoen. In 2024 verkent GS het idee van het Gelders Museum en een Dag van Gelderland voor alle Gelderlanders. Voor sport legt GS in 2024 het accent bij de maatschappelijke meerwaarde van sport.

Ruimte voor (circulair) werken

GS gaat aan de slag met een samenhangend economisch beleidsprogramma en betrekken daarbij ondernemers, instellingen en medeoverheden. Aanvullend op de jaarlijkse, structurele middelen van € 13,9 miljoen reserveert GS uit het investeringsbudget van € 400 voor de komende vier jaar €32 miljoen. In 2024 stelt GS middelen voor het opknappen van bestaande werklocaties voor, waar ook circulair werken bij hoort. En stelt GS voor geld beschikbaar te stellen voor startende ondernemers. En voor ondernemers, die door willen groeien op terreinen, waar de nodige uitdagingen liggen, zoals energie, voedsel en gezondheid. Ook komt er een apart plan voor toerisme. Hierin is ook aandacht voor het beter spreiden van recreatie en toerisme over de provincie en betere samenwerking van de regionale bureaus voor toerisme.

Verbeteren verkeersveiligheid

Naar Verkeer en vervoer gaat het meeste geld. Uit het investeringsbudget voor de komende 4 jaar is  €167 miljoen gereserveerd voor verkeer en vervoer. Structureel, dat wil zeggen jaarlijks, is €265,4 miljoen beschikbaar. Prioriteit ligt bij het verbeteren van de verkeersveiligheid op wegen, het verbeteren van overstappunten voor het gebruik van fiets en OV en om de tekorten voor het laten rijden van bus en trein op te vangen.

Tegengaan netcongestie

Voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening gaat GS aan de slag met het voorbereiden van de bouw van een kerncentrale in Gelderland,  in plaats van het stimuleren van windenergie en zonnevelden op landbouwgrond. Voor de woningbouw en economie vormt de file op het energienetwerk een belemmering. GS wil met partijen, die daar verantwoordelijk voor zijn, een Gelderse energie-infrastructuur realiseren. Naast het structurele, jaarlijks beschikbare budget van € 25,2 miljoen, stellen GS uit het investeringsfonds voor de gehele bestuursperiode €12 miljoen beschikbaar voor milieu en energie.

Toegankelijk

De provincie richt zich op de 7 bovengenoemde ambities en is toegankelijker geschreven. “Een realistische begroting, die inzicht en overzicht biedt en onder de streep in evenwicht is. Zo sturen we op een effectieve inzet van onze middelen. Samen met partners werken we aan goede voorstellen, die haalbaar zijn. In april 2024 volgen daarom bij het Tussendocument veel meer beschikbaarstellingen. Halverwege onze bestuursperiode kijken we vervolgens of we moeten bijsturen om doelen te halen of doelen bij moeten stellen”, aldus gedeputeerde Financiën Witjes.

Samenvattend beeld

De begroting met een uitgebreid samenvattend beeld is hier te vinden. Daarin is ook de verdeling van het investeringsbudget te lezen