“Mijn leven is zoveel mooier en makkelijker geworden sinds ik beter kan lezen en schrijven.” Op 12 september vertelt Taalambassadeur René hierover bij de start van het nieuwe campagnejaar Gelderland Geletterd in Apeldoorn. Met de campagne vragen we aandacht voor laaggeletterdheid.

Koffie met een verhaalDe start van het nieuwe campagnejaar Gelderland Geletterd is dit jaar op 12 september in Apeldoorn. Daar vind je vanaf 8.30 uur de koffiekar op het marktplein in de wijk de Maten aan de Eglantierlaan. Onder het genot van een kop koffie vertellen taalambassadeurs over moeite hebben met lezen en schrijven. Taalambassadeur René: “Ik wil graag iedereen vertellen wat het betekent als je niet goed kunt lezen en of schrijven, wat ik zelf heb meegemaakt. Nog liever vertel ik over hoe fijn ik het nu vind dat ik het nu wel kan, dat mijn leven zoveel mooier is geworden en ook makkelijker. Ik kan nu zelf zaken op de computer regelen en bijvoorbeeld een mail schrijven en lezen. Voor het invullen van formulieren of het lezen van bijsluiters van medicijnen hoef ik niet steeds om hulp te vragen.”

Problemen in het dagelijks leven

Soms gaan lezen en schrijven niet vanzelf. Terwijl goede basisvaardigheden noodzakelijk zijn voor iedereen. In Gelderland zijn ongeveer 200.000 laaggeletterden met Nederlands als moedertaal. Als het gaat over geletterdheid gaat het ook altijd over digivaardig zijn: hoe handig is iemand op de computer? Niet goed kunnen lezen en schrijven kan een probleem zijn in het dagelijks leven. Het is belangrijk dat mensen zich niet langer schamen en hun probleem daarom verbergen. Met de campagne ‘Gelderland Geletterd’ wil provincie Gelderland laaggeletterdheid bespreekbaar maken en mensen over een drempel helpen. Want je er is iets aan te doen.

‘Belangrijk, maar ook gewoon leuk’

Gedeputeerde Peter Drenth: “Kunnen lezen en schrijven is belangrijk, maar ook gewoon leuk! Hoe fijn is het als je zelf een formulier kunt invullen, in een WhatsApp-groep kunt meedoen en een bericht durft te plaatsen. Ik vind het heel waardevol dat we met de campagne Gelderland Geletterd kunnen laten zien hoe mooi lezen en schrijven is. En hopelijk helpen we mensen om de stap te zetten om ook te leren lezen en schrijven.”

Doe jij ook mee?

De provincie vraagt met deze campagne al een aantal jaar aandacht voor laaggeletterdheid. Met inbreng van laaggeletterden en professionals is de campagne ook dit jaar weer aangevuld met nieuwe onderwerpen. Want juist zij weten waar je als laaggeletterde tegenaan loopt en  hoe het onderwerp bespreekbaar is te maken. Met deze campagne spreekt provincie Gelderland ook nadrukkelijk de omgeving van een laaggeletterde aan. Ken je iemand in jouw omgeving die moeite heeft met lezen en schrijven? Praat er dan over met elkaar! En help diegene bijvoorbeeld bij het zoeken naar een geschikte cursus in de buurt via www.ikdoeookmee.nl. Laaggeletterdheid aanpakken, doen we samen. Doe jij ook mee?

Hoe werkt het?

Via het gratis telefoonnummer 0800-023 44 44 of via aanmelding op ikdoeookmee.nl brengt Stichting Lezen en Schrijven je in contact met een taalhuiscoördinator bij jou in de buurt. Zij helpen je zoeken naar passend aanbod, zoals een taalmaatje of cursussen in bibliotheken of bij ROC’s. De campagne is onder andere te zien in Gelderse taalhuizen, bibliotheken, gemeentehuizen, onderwijs- en welzijnsinstellingen en op veel andere plaatsen. En online via Facebook en Instagram. Omroep Gelderland zendt vanaf 12 september een jaar lang de nieuwe spotjes uit op radio en tv.  Allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat Gelderland ‘geletterd en digivaardig’ wordt.

Meer informatie

De campagne Gelderland Geletterd doen we samen met gemeenten en verschillende partners zoals Rijnbrink, de samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven en Gelderse gemeenten. De start van het campagnejaar organiseren we deze keer samen met de gemeente Apeldoorn en TaalDigiHuis Apeldoorn in CODA Bibliotheek en is ook dit jaar tijdens de Week van Lezen en Schrijven (8 tot en met 15 september) waarin (landelijk) aandacht is voor laaggeletterdheid. Kijk voor meer informatie op Gelderland Geletterd.