Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Onder meer zorgorganisaties, Figulus Welzijn, de Talentverbinders en de gemeente Aalten grijpen die dag aan om extra aandacht te vragen voor het herkennen van en omgaan met mensen die dementie hebben. Bewustwording speelt daarbij een grote rol. Gekozen is daarom voor een gevarieerd programma op 20 en 21 september, waarbij de meeste activiteiten gericht zijn op het laten zien en zelf ervaren wat het betekent om dementie te hebben.

Een op iedere vijf mensen in Nederland krijgt dementie. In de gemeente Aalten zijn dat op dit moment ca. 500 mensen en dat worden er helaas steeds meer. Alle reden dus om stil te staan bij Wereld Alzheimer Dag en bij wat we als samenleving kunnen doen om mensen met dementie te ondersteunen zo lang als mogelijk zelfstandig te leven.

Verrassingsbezoek

Met de inzet van acteur Jan van der Hammen – bekend van de tv-spotjes over dementie – hopen de initiatiefnemers extra aandacht voor dementie en de activiteiten in de gemeente Aalten te genereren. Zodat nog meer inwoners en ondernemers er een steentje aan gaan bijdragen dat mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen functioneren in onze samenleving. De activiteiten beginnen op woensdagmiddag 20 september. In zijn rol als ‘man met dementie’ zal Jan dan verrassingsbezoekjes brengen aan winkels in Aalten en Dinxperlo. Daar confronteert hij zowel winkelpersoneel als bezoekers. Hoe reageren zij als iemand verwart lijkt, vreemde dingen bestelt of niet weet hoe hij moet betalen?

 

Dementie in de zaak

’s Avonds wordt het programma vervolgd met de bijeenkomst ‘Dementie in de zaak’ voor middenstand, horeca en verenigingen in de gemeente Aalten én alle inwoners die daar werkzaam zijn of als vrijwilliger zijn betrokken. Het eerste deel van de bijeenkomst wordt ingevuld door acteur Jan van der Hammen. Welke signalen wijzen erop dat iemand mogelijk dementie heeft? Hoe kun je dan helpen? En wat kun je beter niet doen?

Na de pauze gaat het over ‘doementie’. Voor mensen met (beginnende) dementie is het fijn als zij een oude hobby of passie, voor hen zo vertrouwd, kunnen verweven in hun dagbesteding. Wat is er nodig om dat mogelijk te maken? Wie en wat kan daarbij helpen?

Aanmelden voor de gratis bijeenkomst ‘Dementie in de zaak’ is nog mogelijk. Mail: gemeente@aalten.nl of bel de gemeente Aalten: (0543) 49 33 33.

Boekentafel

In de bibliotheek in Aalten en Dinxperlo is informatie beschikbaar en wordt een boekentafel rond het thema ‘dementie’ ingericht.

Film ‘The Father’

Ook de filmhuizen in de gemeente Aalten besteden aandacht aan Wereld Alzheimer Dag. Zij vertonen gratis de Oscar-winnende film ‘The Father’ met Anthony Hopkins (vader Anthony) en Olivia Colman (dochter Anne). Wat de film heel bijzonder maakt is dat de kijker voor een groot deel de wereld ziet door de ogen van Anthony, die door dementie steeds verder de realiteit verliest. Niet alleen Anthony vraagt zich constant af wat echt is en wat niet; ook als kijker raak je volledig gedesoriënteerd. Regisseur Florian Zeller laat zo op indringende wijze niet alleen zien wat dementie met een mens doet, hij laat het de kijker ook ervaren, voor zover dat kan.

Filmhuis Oerkroeg Schiller in Aalten vertoont de film op donderdag 21 september, het Filmhuis in het Kulturhus in Dinxperlo een week later, op donderdag 28 september. Meer informatie op de websites van Oerkroeg Schiller en het Kulturhus.