Ben je van plan om in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Gelders gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld € 438,94 voor. Wel zijn er grote verschillen op lokaal niveau. Zo ben je in Epe het goedkoopst uit (€ 318), terwijl je in Scherpenzeel juist veel meer betaalt (€ 645,40). Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl. 

In het gemeentehuis trouwen kost in Nederland gemiddeld € 432,98. Het gaat dan om een ceremonie die ‘s middags plaatsvindt op maandag tot en met donderdag. In Gelderland liggen de kosten dus een paar euro hoger, zo blijkt uit het onderzoek.

Goedkoopste en duurste ceremonie: verschil van bijna € 1.250

Vooral in Epe is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag voordelig. Je betaalt momenteel € 318 voor een ceremonie in het gemeentehuis. De top 5 goedkoopste gemeenten om in het huwelijksbootje te stappen op een doordeweekse dag:

  • Epe: € 318
  • Duiven: € 334
  • Westervoort: € 334
  • Voorst: € 341,55
  • Zevenaar: € 342,85
  • Winterswijk: € 375,00

De duurste gemeentelijke ceremonie op een doordeweekse dag vind je in Scherpenzeel (€ 645,40).

In het weekend trouwen is vaak duurder dan op een werkdag. De meest prijzige gemeentelijke ceremonie vind je op zondag in Nijmegen. Trouwen op de laatste dag van de week kost je hier € 1.567,75. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Gelderland loopt hiermee op tot € 1249,75.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”

Kostenstijging in meeste gemeenten

In 49 van de 51 Gelderse gemeenten is doordeweeks trouwen in het gemeentehuis dit jaar duurder dan in 2022. De gemiddelde stijging was 3,9%. In twee gemeenten bleef het tarief dit jaar gelijk: Ermelo en Arnhem.

Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie-2023