Foto: Louis KleijbergFoto: Louis Kleijberg

In Winterswijk staat de markante achtkante stellingmolen ‘De Venemansmolen’. De molen, oorspronkelijk uit de Zaan, is vanaf 1827 in het bezit van familie Venemans en was tot 1992 vijf generaties lang in bedrijf. Vanaf 1991 is de Venemansmolen een rijksmonument en uniek als molencomplex, want naast de windkorenmolen is er ook een werkende, door een Engelse Ruston-dieselmotor uit 1935, dieselmaalderij te bewonderen. Ook is er een expositieruimte aanwezig waar de historie informatie en educatie wordt weergegeven en kun je er meel producten kopen en ben je van harte welkom in het bezoekerscentrum.

Op zaterdag 22 april 2023 is het extra feest en is iedereen van harte welkom. Dan wordt om 10.00 uur het molenseizoen geopend.  In de afgelopen maanden zijn diverse personen druk geweest met het maken van nieuwe informatieborden over de vloeiweide en met de buitenexpositie over Winterswijkse molens welke verdwenen zijn. En ook zijn speciaal uitgenodigd Thijs Ebbers, projectleider duurzaamheid/klimaatadaptatie, Jan Bent van Wenninkhof Hoveniers en Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht uit Halle. Na het officiële gedeelte kan je o.a. een kijkje nemen in de werkende molen en nemen de vrijwilligers van de Venemansmolen je graag mee, terug in de tijd. Ook is het geheel nieuwe klimaatvriendelijke erf te bewonderen.

Openingstijden Venemansmolen:

Na 22 april 2023, elke zaterdag van 10.30 uur tot 15.30 uur en in de periode van 4 juni t/m 9 juli en van 3 september t/m 24 september ook elke zondag geopend van 10.30 uur tot 15.30 uur.

De Venemansmolen en het bezoekerscentrum zijn gevestigd aan de Venemansweg 7, 7102 ET in Winterswijk. Voor meer informatie check de website.