Het ophalen en verwerken van afval wordt steeds duurder. In 2023 betalen huishoudens in Gelderland gemiddeld 243,18 euro afvalstoffenheffing. Dit bedrag ligt zo’n 65 euro hoger dan 10 jaar eerder: een stijging van omgerekend 36,9%. Vooral in de gemeenten Culemborg en Buren werd de heffing flink duurder. Dit komt naar voren uit het meest recente afvalonderzoek van beslist.nl.

Gelderse gemeenten met sterkste stijgingIn bijna elke gemeente in Gelderland zijn de kosten voor afvalverwerking gestegen, maar in Culemborg was de grootste toename te zien. In tien jaar tijd zijn inwoners hier 179 euro meer gaan betalen voor de afvalstoffenheffing. De Gelderse gemeenten met sterk stijgende kosten voor de afvalstoffenheffing zijn:

  1. Culemborg: + 179 euro
  2. Buren: + 177 euro
  3. Zaltbommel: + 177 euro
  4. West Maas en Waal: + 168 euro
  5. Tiel: + 165 euro

Grote kostenverschillen in GelderlandHoeveel afvalstoffenheffing je betaalt, kan sterk afhangen van je woonplaats. In Gelderland lopen de verschillen zelfs op tot 308,50 euro per huishouden. De voordeligste gemeente is in 2023 Aalten: huishoudens betalen hier gemiddeld 128 euro voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. In Zaltbommel tasten inwoners juist het diepst in de buidel. De afvalstoffenheffing komt hier neer op gemiddeld 335 euro.

Meeste boetes voor huishoudelijk afval in TielHet op de juiste manier inleveren van afval is soms best lastig. Doe je het bewust of onbewust toch fout? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Tussen 2012 en 2021 werden zo’n 65.800 ‘afvalboetes’ uitgedeeld in Nederland. 7.030 van deze boetes werden uitgeschreven in Gelderland.

In Tiel gingen inwoners het vaakst de mist in. In tien jaar tijd werden hier 1.327 boetes uitgedeeld voor het verkeerd inleveren van huishoudelijk afval. De gemeente is zelfs goed voor bijna een vijfde van alle prenten in de provincie. Ook in Culemborg (677 boetes) en Zutphen (628 boetes) werden vaak ‘afvalbekeuringen’ uitgedeeld.

Voor meer informatie over het onderzoek naar huishoudelijk afval, bezoek: https://www.beslist.nl/info/huishoudelijk-afval.html