Één van de afdelingen met de cellen.

Penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen pakt de jaarlijkse traditie – die vanwege de coronapandemie werd onderbroken – weer op. Op zaterdag 27 mei houdt de gevangenis opnieuw een open dag. De gevangenisdeuren die normaal gesproken hermetisch gesloten blijven, gaan dan open voor maximaal 240 bezoekers. Opgave vooraf is noodzakelijk.

 

Belangstellenden die de open dag willen bezoeken kunnen zich tot uiterlijk 30 april aanmelden door een mail te sturen naar PIachterhoek.opendag@dji.minjus.nl. Bij de mail moet een digitale kopie worden gevoegd van een geldig identiteitsbewijs. De aanmelding wordt bevestigd met een uitnodigingsbrief vanuit de penitentiaire inrichting. Vanwege de beheersbaarheid – de gevangenis is immers gewoon in bedrijf – is er tijdens de open dag op 27 mei plek voor maximaal 240 bezoekers. Er geldt een minimumleeftijd van twaalf jaar. Kinderen vanaf deze leeftijd zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene.

Goed en genuanceerd beeld

Vestigingsdirecteur Danny Vette is blij dat er eindelijk weer een open dag gehouden kan worden. “De open dag is altijd erg populair. Veel mensen hebben een mening over de gevangenis, maar bijna niemand is er binnen geweest. Met onze open dag willen we bezoekers een goed en genuanceerd beeld geven van wat zich allemaal afspeelt binnen de gevangenismuren. Hoe houden we het veilig, hoe brengt een gedetineerde de dag door en hoe bereiden we iemand voor op een geslaagde terugkeer in de samenleving. Alle vragen die mensen hebben, willen we die dag beantwoorden.”

 

De penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen heeft plek voor 234 gedetineerden en heeft zowel de bestemming van gevangenis als Huis van Bewaring. In de gevangenis zitten personen die van de rechter een vrijheidsstraf opgelegd hebben gekregen. In het Huis van Bewaring verblijven mensen die in afwachting van hun rechtszaak in voorlopige hechtenis zijn genomen.

PI Achterhoek heeft eveneens een EZV- en ISD-afdeling. EZV staat voor Extra Zorg Voorziening. Op deze afdeling verblijven gedetineerden die niet kunnen functioneren op een reguliere afdeling omdat ze extra zorg en begeleiding nodig hebben. ISD staat voor inrichting voor stelselmatige daders. Dit zijn zogenoemde veelplegers die door de rechter een ISD-maatregel opgelegd hebben gekregen van maximaal twee jaar. De periode van detentie wordt benut om de vaak complexe verslavingsproblematiek en eventuele psychische problemen van de ISD’er gericht aan te pakken.