Woningtekort, steenuilen en de ramp met de Phoenix. Dat zijn de onderwerpen vrijdag 24 maart in het Nieuwscafé van De Gelderlander in Winterswijk waar ook de journaille van andere media aanwezig zijn.

Het woningtekort in Winterswijk kan alleen worden opgelost als er meer gebouwd wordt. Waar liggen de mogelijkheden en wat zijn de obstakels? Wethouder Gosse Visser, verantwoordelijk voor woningbouw, en Bas Hommelink, directeur van bouwonderneming WAM & Van Duren, gaan met elkaar in discussie hoe het probleem in Winterswijk moet worden aangepakt.

De Winterswijker Ronald van Harxen geldt in Nederland als een expert op het gebied van steenuilen. Hij doet samen met Pascal Stroeken al 37 jaar onderzoek in de Oost-Achterhoek. Tijdens het Nieuwscafé laat hij live beelden zien van een steenuilenkast in Lichtenvoorde. Na een slecht uilenjaar (2022) verwacht hij dit jaar weer een goed broedseizoen.

Ramp met de Phoenix

Naar de scheepsramp met de Phoenix, waarbij veel Winterswijkers omkwamen in 1847, heeft journalist Joske Meerdink van Omroep Gelderland uitgebreid onderzoek gedaan. Ze maakte er een serie podcasts over. In het Nieuwscafé komt ze vertellen over haar zoektocht, waarvoor ze zelfs afreisde naar Amerika.

Ook Domien Esselink, uitvaartspreker en journalist bij Regio 8, komt weer een column voordragen. Dit keer pakt hij het bedrijventerrein aan de Misterweg bij de kop.

Het Nieuwscafé in Den Angang aan de Markt 46 wordt gepresenteerd door Jan Bart Wilschut en Tanja Kits. Het programma, dat een uur duurt, begint vrijdag 24 maart om 17.30 uur, inloop vanaf 17.00 uur. Na afloop is er tijd om na te praten onder het genot van een drankje.