Zondagmiddag ontving Sylvia Heijnen de eremedaille van de gemeente Aalten. Als oprichter en directeur van de Koppelkerk als vrijplaats voor kunst en cultuur heeft Sylvia zich vanaf 2015 onvermoeibaar ingezet en laten zien dat cultuur lééft in de Achterhoek.

De invloed van cultureel centrum de Koppelkerk reikt ver buiten de gemeentegrens en zelfs landgrens. Dat is zeker een van de verdiensten van Sylvia. Haar grootste talent ligt in het enthousiasmeren van zeer uiteenlopende groepen mensen. Ze heeft een trouw team om zich heen verzameld dat haar heeft geholpen om de droom van een culturele vrijplaats midden in de Achterhoek uit te laten komen. Voor alles wat ze zelf niet kon of wist, heeft ze de juiste mensen weten te vinden. Toen eenmaal de basis gelegd was, heeft ze mensen weten aan te trekken die de Koppelkerk vulden met kunst, muziek, lezingen en literatuur. Kon men aanvankelijk nog denken dat zo een ‘stads’ programma in Bredevoort niet zou aanslaan; “zitten Achterhoekers hier wel op te wachten?” Inmiddels weten we beter: er blijkt zeker behoefte aan een kwalitatief programma van muziek, literatuur, kunst, kennisdeling en debat zoals de Koppelkerk dat biedt. Bovendien, er is zoveel talent in de regio, ook voor hen biedt de Koppelkerk een zeer welkom podium.

 

Cultuurpionier

Per 1 juni komt er een einde aan het directeurschap van Sylvia. Zij draagt het stokje over aan Annemiek van der Hoek, die nu junior directeur is. Hoewel ze dus vanaf 1 juni geen directeur meer is, blijft Sylvia natuurlijk altijd de oprichter. En in dat kader is het meer dan gepast haar als ‘cultuurpionier’ de eremedaille van de gemeente Aalten toe te kennen.