Woensdagmiddag heeft wethouder Tannemaat de eerste muurschildering, in de serie van vijf, van ‘Winterswijkse Helden’ onthuld. Deze eerste muurschildering in de Torenstraat, is ter ere van Helena Theodora Kuipers-Rietberg. Beter bekend als Tante Riek. Er is bewust gekozen voor deze bekende verzetsheld uit Winterswijk is. Dankzij haar inspanningen hebben vele Joodse mensen en bemanningen van geallieerde vliegtuigen kunnen onderduiken, waardoor hun leven is gered. Zij is zelf in 1944 in kamp Ravensbrück overleden. De eerste onthulling van een Winterswijkse held, op deze 4de mei, is daarom van de muurschildering van Tante Riek. Op de dag dat we alle gevallenen herdenken.

In het herdenkingsjaar ‘1572 -Geboorte van Nederland’ worden de vijf Helden van Winterswijk op muurschilderingen geëerd. Naast Tante Riek komen er nog muurschilderingen ter ere van Gerrit Komrij, Piet Mondriaan, Freule van Dorth en Jan Willink. Personen die allemaal een belangrijke plaats in Winterswijk hebben ingenomen. Doordat ieder, in hun eigen tijd, op hun eigen manier, uiting hebben gegeven aan hun drang naar vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid. Ook de volgende muurschildringen worden gemaakt door de kunstenaar Paul Wieggers.

Wethouder Tannemaat: “Wij eren haar op déze plek als een van de vijf Helden van Winterswijk. Om dat zij een verzetsheld is. En omdat zij daarmee in de roerige 450-jarige geschiedenis van ons land een belangrijke rol heeft gespeeld. Waardoor wij nu nog in vrijheid in dit mooie land leven. De begrippen Verbondenheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en vooral Vrijheid, passen bij deze sterke, Winterswijkse vrouw.”

De wethouder verrichtte de onthulling door een QR-code, die bij de afbeelding tegen de gevel is bevestigd, te onthullen. Wanneer passanten de QR-code scannen, komen zij op een pagina waarop de Paul Wieggers vertelt over dit kunstwerk van Tante Riek.