In april was de eerste nazorgbijeenkomst voor IC-patiënten in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Hiermee speelt het SKB in op de behoefte aan lotgenotencontact van patiënten, hun naasten en nabestaanden. De eerste bijeenkomst was een groot succes. Later in het jaar volgen er meer soortgelijke bijeenkomsten.
Opname op de IC is vaak ingrijpend en leidt soms tot aanhoudende klachten. Lichamelijk, maar ook psychisch zoals angst, slecht slapen en concentratieproblemen. Een speciaal nazorgteam helpt bij de mentale verwerking van de IC-opname. “Een aantal weken na de opname bellen we hoe het gaat en of er behoefte is aan nazorg. We merkten tijdens die gesprekken dat er behoefte is aan lotgenotencontact”, laat IC- en nazorgverpleegkundige Janneke Tolkamp weten.
De eerste nazorgbijeenkomst in april was voor een groep voormalig corona IC-patiënten. Diverse zorgprofessionals waren aanwezig, zoals een longarts en intensivist, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en geestelijk verzorgers. De middag stond in het teken van delen van informatie en ervaringen. Ook een kijkje op de IC was mogelijk. Voor sommige patiënten helpt dit om bepaalde dingen of nare herinneringen een plek te geven. In het stiltecentrum werd de middag muzikaal afgesloten.
Meneer de Koster, die aanwezig was bij de bijeenkomst, vertelt: “Het was perfect geregeld. Contact leggen met lotgenoten was eenvoudig en prettig, vooral voor mijn vrouw was het fijn. Ook wil ik mijn complimenten geven voor de zorg tijdens mijn IC-opname. In het bijzonder voor de persoonlijke aandacht die er was voor mijn naasten. Wij wonen zelf in de buurt van Tilburg. Ik merk dat de persoonlijke benadering toch wel een voordeel is van een kleinschaliger ziekenhuis.” Later in het jaar volgen meer nazorgbijeenkomsten voor voormalig IC-patiënten en hun naasten.
Al tijdens de IC-opname is er aandacht voor de klachten of vragen die later kunnen ontstaan. De verpleegkundigen houden – afhankelijk van de medische indicatie – een dagboek bij met alle gebeurtenissen en maken foto’s. “Vaak is de IC periode een gat in het geheugen, dus dit is van groot belang om later het een en ander te kunnen plaatsen voor patiënt en naasten”, vertelt Janneke. Voor iedereen ziet het nazorgtraject er anders uit. Het ligt eraan wat hij of zij wil of nodig heeft.
Ook voor naasten of nabestaanden kan de IC-opname een stressvolle ervaring zijn en leiden tot klachten. Hier is ook aandacht voor binnen het SKB. Voormalig IC-patiënten, naasten of nabestaanden kunnen altijd contact opnemen met het IC nazorgteam via nazorgic@skbwinterswijk.nl. Ook is er waardevolle informatie te vinden op www.icconnect.nl