Burgemeester Bengevoord mocht dinsdag dertien gedecoreerden verrassen met een Koninklijke onderscheiding, omdat zij zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

 

De burgemeester maakte een feestelijke ‘Lintjestour’ door Winterswijk om de onderscheidingen persoonlijk te overhandigen. Elf personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

De heer Hesselink (Gerrit) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hesselink (60) is directeur/eigenaar van Hesselink Koffie in Winterswijk en voert met trots het predicaat Hofleverancier. Zijn visie op duurzaam ondernemen is een voorbeeld voor vele ondernemers. Gerrit Hesselink deelt graag zijn kennis met ondernemers.

Daarnaast is Gerrit Hesselink zeer betrokken bij het maatschappelijke leven in Winterswijk. Hij is bestuurslid van zowel de Vereeniging Volksfeest Winterswijk als Golf7Country Club Winterswijk.

Mevrouw te Brummelstroete-Heinen (Mientje) – Lid in de Orde van Oranje-NassauMevrouw te Brummelstroete-Heinen (72) is al bijna 50 jaar van grote betekenis als vrijwilliger voor meerdere verenigingen in Winterswijk. Zij is jarenlang zeer actief geweest als bestuurslid bij Speeltuinvereniging Hakkelerkamp. Daarnaast is zij jarenlang actief geweest als contactpersoon bij jeugdorkest muziekvereniging Excelsior. Mientje te Brummelstroete-Heinen is lid van de ombouwploeg Stichting Wadd’nvakanties en organisator collecte en collectant van het Longfonds Nederland. Daarnaast is zij al ruim 10 jaar kantinemedewerkster bij FC Trias.

De heer Sikking (Wim) – Lid in de Orde van Oranje-NassauDe heer Sikking (74) is al jarenlang actief als vrijwilliger in Winterswijk. Als voormalig schoolhoofd van de Christelijke Emmaschool in Winterswijk-Henxel was Wim Sikking als vrijwilliger zeer actief betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties. Hij is een bevlogen bestuurslid van het eerste uur van de belangenorganisatie Stichting Huppels-Henxels Belang. Daarnaast is hij voorzitter Diaconie en vrijwilliger kerktelefoon bij de Protestantse Gemeente Winterswijk. Wim Sikking is bestuurslid van de PCOB en van de KBO afdeling Winterswijk. Naast deze vrijwilligersactiviteiten heeft hij samen met zijn vrouw allochtone Winterswijkers begeleid. Tevens is hij actief geweest als vrijwilliger bij walking voetbal, het geven van Nederlandse taalles aan asielzoekers en is hij trainer van SKVW.

Mevrouw Belksma-Konink (Regien) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Belksma-Konink (64) is de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het amateurvoetbal en de eerste Nederlandse die internationale voetbalwedstrijden floot. In de jaren ’70 begon zij als scheidsrechter bij de KNVB en later ook bij de UEFA. Al snel maakte Regien Belksma-Konink promotie tot uiteindelijk scheidsrechter op top niveau, waarbij ze veel heeft bijgedragen aan de promotie van het damesvoetbal. Zij was scheidsrechter bij DSV waarbij ze haar kennis en ervaring deelde met beginnende scheidsrechters. Regien Belksma-Konink is scheidsrechter en lid scheidsrechtercommissie bij FC Trias. Naast haar drukke werkzaamheden in de voetbalwereld, verricht ze nog vele vrijwilligersactiviteiten en is zij vrijwilliger bij Maatjesproject De Goede Buur.

Mevrouw Leus (Anke) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Leus (57) is al ruim 20 jaar voorzitter van stichting ’t Kreil. Zij heeft zich gedurende een zeer lange periode met een grote inzet aan uren voor de gemeenschap ingezet. Mede door haar bezielende leiding heeft ze de stichting laten doorgroeien tot wat het nu is: een belangrijk baken binnen de Winterswijkse gemeenschap. Anke Leus was bestuurslid van het Gemeenschapsfonds Winterswijk. Daarnaast is zij vanaf het begin betrokken geweest bij de Opgave Armoedevrij Winterswijk van de gemeente Winterswijk.

De heer Heijnen (Wim) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Heijnen (73) is al ruim 45 jaar actief betrokken als vrijwilliger en bestuurslid bij FC Winterswijk. Daarnaast was hij wedstrijdsecretaris senioren van WVC. Wim Heijnen is penningmeester van Stichting Ouderen Actief. Daarnaast is hij sinds de oprichting van de Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk in 2019 penningmeester van de stichting. Voor de oprichting van de stichting was Wim Heijen al vier jaar actief om samen met een aantal andere vrijwilligers het ontmoetingscentrum te realiseren.

De heer Oonk (Ge) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Oonk (66) draagt al zijn hele leven de lokale maatschappij en het Winterswijkse verenigingsleven een warm hart toe. Vol passie zet hij zich vele uren per week in voor vele verenigingen en het maatschappelijk leven. Ge Oonk is actief geweest als vice-voorzitter van FC Trias. Daarnaast is hij al ruim 40 jaar actief als bestuurslid van de Vereeniging Volksfeest Winterswijk, waarvan ruim 8 jaar als penningmeester. Daarnaast is hij mede verantwoordelijk voor de Stichting Vrienden van de Vereeniging Volksfeest.

Mevrouw Grooten-Dassen (Alie) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Grooten-Dassen (74) is sinds de oprichting in 2007 als coördinator zeer actief betrokken bij het Winterswijkse uitgiftepunt van de voedselbank. Daarnaast werkt zij met grote inzet als hoofd administratie van de voedselbank Oost-Achterhoek. Hier coördineert ze de uitgifte van de voedselpakketten in Winterswijk. Als het nodig is, dan brengt zij met haar echtgenoot ook ’s avonds of in het weekend voedselpakketten bij klanten aan huis, die niet zelf kunnen komen.

Alie Grooten-Dassen heeft circa 8 jaar het radioprogramma Kerk-info gemaakt. Zij is organist bij zowel de Doopsgezinde gemeente Winterswijk als bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Daarnaast is zij bestuurslid van Passage, Christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging afdeling Winterswijk.

 

De heer Graaskamp (Henk) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Graaskamp (70) is al ruim 35 jaar zeer actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging SKVW, nu FC Winterswijk. Hij is binnen het bestuur begonnen als penningmeester en daarna was hij secretaris van de vereniging. Henk Graaskamp is beheerder/manager van de sportaccommodatie. Ook is hij clubscheidsrechter, EHBO-er en vrijwilliger kantinediensten. Daarnaast is hij chauffeur van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, waar hij bewoners van zorgcentra de Vredense Hof, De Pelkwijk en De Berkhof naar hun bestemming rijdt.

De heer en mevrouw Gebbink (Domien en Ineke) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Gebbink (73) en mevrouw Gebbink (67) zijn al vele jaren actief voor diverse verenigingen en maatschappelijke instellingen. Als echtpaar doen zij veel vrijwilligersactiviteiten samen. Ineke Gebbink heeft een bestuurlijke functie voor de Winterswijkse afdeling van de Zonnebloem. Daarnaast is zij al jaren actief als vrijwilliger binnen de Protestantse Gemeente Winterswijk.

Domien en Ineke Gebbink waren jarenlang lid van de feestcommissie School- en Volksfeest Huppel-Henxel-Dorpbuurt.Het echtpaar is daarnaast actief als kantinevrijwilliger bij FC Trias. Al geruimde tijd zijn zij vrijwilliger bij De Lichtenvoorde om onder meer activiteiten te doen met cliënten. Daarnaast zetten zij zich al bijna twintig jaar als vrijwilliger in voor Stichting WFevenementen (voorheen Stichting Winterswijkse Fietsdagen).

De heer Naaldenberg (Jan) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Naaldenberg (66) is al jarenlang actief als vrijwilliger in Winterswijk. Hij was bestuurslid Stichting Kottens Belang en commissielid van de Schutterscommissie Vereniging Wilhelmina. Daarnaast was hij bestuurslid van de Schiet Vereniging Kotten.Jan Naaldenberg levert al ruim 20 jaar een bijdrage aan Vrienden van Stichting Historische Kring Kotten. Zijn kennis met betrekking tot de grens is erg groot. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt tijdens het project 250 jaar grens en het grenspalenproject dat samen met de Gemeente Winterswijk is opgezet. Jan Naaldenberg is voorzitter van de Winterswijkse Schietbond en docent Biologisch Station Zwillbrock.

De heer Stroes (Addick) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Stroes (64) is ruim 50 jaar turntrainer bij verschillende turnverenigingen. Als 14- jarige is hij begonnen bij de toenmalige gymnastiekvereniging WGV in Winterswijk. Gedurende zijn leven heeft hij zich ingezet voor het verenigingsleven en heeft hij het gymnastiekniveau in Winterswijk en omgeving en in Duitsland naar een hoger niveau gebracht. Addick Stroes heeft zich geruime tijd ingezet als trainer turnen bij Rap en Snel Groenlo. Hij is trainer bij CGV Tempo, RGV Ruurlo, SV Adler Weseke (Duitsland) en SC Arminia Ochtrup (Duitsland).