Sjoerd Kemeling, Chrit van Ewijk en Ubel Zuiderveld. Foto: Wim te Selle

 

 

Van zondag 1 tot en met zondag 8 mei wordt in de Winterswijkse Museumfabriek, Laan van Hilbelink 6 (achter De Tuunte), de gratis toegankelijke expositie Rood Dorp gehouden. De expo geeft een beeld van 125 jaar arbeidersbeweging en sociaaldemocratie in het dorp. Oud-minister en PvdA-prominent Bram Stemerdink, geboren en getogen in Winterswijk, opent Rood Dorp op zondag 1 mei, de Dag van de Arbeid.

 

De eerste stakingen en vakbondsafdelingen, roergangers van de arbeidersbeweging en de SDAP Winterswijk als Jan Rengelink en Aron van Dam, de scheuring van 1932, geheelonthoudersverenigingen en andere clubs van de Rode Familie in Winterswijk: het komt op de expositie allemaal voorbij. Zijn status als écht Rood Dorp kreeg Winterswijk pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de nieuwe PvdA bij verkiezingen bijna 55 procent van de stemmen behaalde. Via panelen wordt de rode historie geschetst van 1855, de opkomst van de industrie in Winterswijk, tot het heden. Daarnaast is er een leestafel, draait een Powerpoint met beelden en citaten en zijn er lezingen op zondag 1, zaterdag 7 en zondag 8 mei.

Jubilea en corona | 75 jaar PvdA, 120 jaar SDAP/PvdA in Winterswijk, 100 jaar Vereniging Socialistische Vrouwen Winterswijk, 115 jaar sociaaldemocraten in de gemeenteraad. Deze jubilea, die alle door corona niet gevierd konden worden, vormen de directe aanleiding voor de expositie Rood Dorp. Rood Dorp is een initiatief van de PvdA Winterswijk. Oud-fractievoorzitter Ubel Zuiderveld werd bij het samenstellen van Rood Dorp bijgestaan door Sjoerd Kemeling (conservator van de Museumfabriek) en Chrit van Ewijk, biograaf van de lokale sociaaldemocratische voormannen Berend Jan Rengelink en Aron van Dam. Van Ewijk bracht waardevolle informatie over de beginjaren van de arbeidersbeweging en de SDAP boven water.

Lezingen | Rood Dorp in de Museumfabriek is gratis te bezoeken op de volgende tijden: zondag 1 mei 13.00 tot 16.00 uur, maandag 2, dinsdag 3 en donderdag 5 mei 09.30-12.00 en 13.30-16.00 uur, zaterdag 7 en zondag 8 mei 12.00-16.00 uur. Op de weekenddagen zijn er lezingen van Chrit van Ewijk (“Jan Rengelink, pionier van de Winterswijkse arbeidersbeweging”), Ubel Zuiderveld (“Rood Dorp Topics Kwis”) en Sjoerd Kemeling (“Verheffing en arbeidersontwikkeling”).