Foto: Janneke Moerel

 

 

Na twee turbulente coronajaren vol livestreams en online workshops breekt bij Kunstbende weer een periode aan van voorrondes met live publiek! Veel creatieve jongeren hebben reikhalzend uitgekeken naar dit moment, de Zoom-moeheid hakte er flink in. Met veel plezier presenteren we daarom onze voorrondes die plaatsvinden van 26 maart t/m 30 april in elke provincie. Creatieve makers van 13 t/m 18 jaar laten hun kunsten zien in de categorieën Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Kom de deelnemers alle support geven die ze zo gegund is en ontmoet de makers van de toekomst!

 

Talentontwikkelingstraject

Het voortraject met gratis workshops, open podia en generale repetities is in de meeste provincies afgerond. Het is nu tijd voor het wedstrijdtraject met voorrondes, waar jongeren mét feedback van een jury zichzelf nog verder kunnen ontwikkelen. Alle winnaars krijgen na de voorrondes een individueel coachingstraject. De eersteprijswinnaars stromen door naar de landelijke finale op zondag 26 juni in Amsterdam. Voor sommige voorrondes kunnen jongeren zich nog steeds aanmelden. Op kunstbende.nl/wedstrijd staan alle voorrondes en bijbehorende deadlines.

 

Veel muziekacts en maatschappelijke thema’s

Dit jaar zien we veel muziekacts op het podium, daarvoor stond jarenlang de categorie DJ aan kop. Naast deze ontwikkeling ziet Kunstbende dat jongeren steeds vaker maatschappelijke betrokkenheid tonen in hun act; onderwerpen als corona, gender en duurzaamheid zijn veelvoorkomende thema’s.

 

Voorronde-overzicht

26 maart – Voorronde Overijssel – Hedon (Zwolle)

27 maart – Voorronde Limburg – Toon Hermans Theater (Sittard)

3 april – Voorronde Utrecht – Stadsschouwburg Utrecht (Utrecht)

3 april – Voorronde Flevoland – Schouwburg de Meerpaal (Dronten)

3 april – Voorronde Friesland- Schouwburg de Lawei (Drachten)

3 april – Voorronde Zeeland – Schouwburg de Mythe en Podium ’t Beest (Goes)

10 april – Voorronde Drenthe – Schouwburg Ogterop (Meppel)

18 april – Voorronde Gelderland – Gigant (Apeldoorn)

23 april – Voorronde Zuid-Holland – Maaspodium (Rotterdam)

24 april – Voorronde Groningen – Vrijdag (Groningen)

24 april – Voorronde Noord-Brabant – Mezz (Breda)

30 april – Voorronde Noord-Holland – Q-Factory (Amsterdam)

De meeste voorrondes zijn gratis te bezoeken, sommige hanteren een (lage) toegangsprijs.

Kunstbende

Kunstbende is het grootste creatieve platform voor jongeren van 13 t/m 18 jaar in Nederland. In de online én offline community kan iedere jongere eruit halen wie erin zit in Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Via tutorials en workshops kun je nieuwe skills leren, op het prikbord kun je oproepjes plaatsen voor nieuwe bandleden, modellen, videoclipmakers etc. Als kers op de taart is er het wedstrijdtraject waar jongeren podiumervaring kunnen opdoen tijdens een voorronde in hun eigen provincie. Alle winnaars krijgen een coachingstraject en de eersteprijswinnaars gaan door naar de finale op zondag 26 juni 2022 in Amsterdam. Finalewinnaars showen hun werk op een mainstage, van Mysteryland tot Oerol.

 

Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ University of the Arts en diverse andere sponsors en partners. Veel artiesten hebben hun eerste stappen gezet bij Kunstbende, zoals Nielson, Kalvijn en Martin Garrix.