Sinds 2020 is het fanfareorkest bijgeschreven op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Daarmee is er meer erkenning voor het medium fanfare en mogelijkheid voor de ontwikkeling van nieuw repertoire. Dit laatste feit heeft in 2016 al geleidt tot de oprichting van het Achterhoeks Fanfare Orkest.

Promotie van de blaasmuziek met in het bijzonder het fanfare orkest is een belangrijke pijler van dit orkest. Steeds meer topfanfares, die een belangrijke aanjager zijn van nieuw repertoire, hebben het moeilijk (bijvoorbeeld het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest). Hierdoor blijft helaas ook de ontwikkeling van het fanfarerepertoire achter. Dit feit, en het ontstaan van steeds meer projectorkesten in de vorm van een harmonieorkest, hebben in 2016 geleidt tot de oprichting van een nieuw projectorkest met fanfarebezetting: het Achterhoeks Fanfare Orkest (AFO).

Om nieuw repertoire te genereren heeft het AFO tijdens al haar projecten samengewerkt met jonge componisten. Tevens is de samenwerking aangegaan met compositieklassen van de conservatoria in Zwolle, Enschede en Utrecht. Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking was in 2018 met componist Tjeerd Nijhof met het werk ‘Osiris’.  Deze compositieopdracht van het AFO is al door meerdere orkesten in het land opgepikt en uitgevoerd.

Het AFO bestaat dit jaar 5 jaar. Op dit moment loopt het nieuwe project: Hemelse Muziek. Ook bij dit project is de samenwerking met jonge componisten aangegaan, waaronder ook Arend Gerds, geen onbekende in de blaasmuziekwereld.

“Fantastisch om na een lange Corona-periode weer met dit mooie orkest te gaan werken. Trots ben ik dat er weer mooi nieuw oorspronkelijk fanfaremateriaal wordt geschreven door bekende en minder bekende componisten uit de blaasmuziekwereld”, aldus medeoprichter en dirigent Gerd Wensink. Naast nieuwe composities zullen ook een aantal ‘vergeten parels’ uitgevoerd worden. Ook zal de ArtEZ conservatorium BigBand naar Winterswijk komen en een deel van het concert voor haar rekening nemen. Onder leiding van Hein Buying zullen zij het concert met een lekker licht programma afsluiten. Het concert van het AFO en de ArtEZ BigBand is op 10 april 2022 in Theater de Storm in Winterswijk. Kaartverkoop via www.theaterdestorm.nl