Een nieuwe Achterhoekse innovatie rolde de eerste prille maanden van dit jaar van de band: een echte Achterhoekse tegel met onze wijsheden in moderne illustraties. Bovendien van duurzaam, circulair materiaal én gemaakt door jeugd uit de regio. Tijdens de laatste vergadering van de huidige Achterhoek Raad ontvingen de raadsleden van Mark Boumans, voorzitter van 8RHK ambassadeurs, het eerste exemplaar.

Tegeltjeswijsheid

In ‘Buurtmaken’ en ‘naoberschap’ zijn we goed, we hebben een mooie Achterhoekse vlag die voor velen bijdraagt aan de identiteit, maar er kan meer was het idee van 8RHK ambassadeurs. Wijsheid uit het Oosten op een tegeltje, gecombineerd met onze hedendaagse innovatie. Het idee voor een Achterhoekse tegel ontstond in een brainstorm over hoe nieuwe Achterhoekers zich snel in de regio thuis kunnen voelen vanuit de campagne www.onverwachtehoek.nl.

 

Het ontwerpDe jonge en inmiddels internationaal bekende Jesse van der Horst (www.jessecreations.nl) maakte het ontwerp: “Deze opdracht zette bij mij een nieuw denkproces aan, namelijk een miniatuur creëren mét ruimte voor tekst. Ik ben trots op het resultaat en vind het gaaf dat ik de regio op deze wijze in de zon mag zetten.”

De spreukenGekozen is voor drie spreuken die de Achterhoek zo goed vertegenwoordigen op de eerste set tegels. ‘Vake bu’j te bange!’ oftewel: Doe ‘t gewoon! ‘Kom d’r in dan kö’j der oet kieken’ vrij vertaald: hier durven we over grenzen heen te kijken, kom dus vooral hier en doe mee. ‘Good gaon en ’t weerkommen neet vergetten’: Het ga je goed en kom vooral nog eens terug. Het idee is om de komende jaren diverse Achterhoekse ontwerpers op de tegel te krijgen met diverse spreuken en ontwerpen. Zo worden de tegels ieder voor zich een collectors item.

Eerste exemplaar voor de Achterhoek Raad met unieke tegelhouderMark Boumans dankte de Achterhoek Raad voor haar inzet en overhandigde het eerste exemplaar van de tegel ‘Good gaon en ’t weerkommen neet vergetten’: “Mede dankzij u waren er maar liefst 12 interessante vergaderingen in de afgelopen 3,5 jaar waarin diverse besluiten vielen en waarin de nieuwe samenwerking van 8RHK ambassadeurs steeds verder vorm kreeg. Samen hebben we gezocht naar een goede totstandkoming van de regionale rol van de raad, wat volgens mij goed gelukt is. Graag markeer ik deze avond met de woorden: Good gaon en ’t weerkommen neet vergetten!”. Het geschenk werd compleet gemaakt met een tegelhouder die tot stand kwam onder leiding van Ko van Renssen vanuit het project 3D-printer project Achterhoek. Een project dat startte op initiatief van SIKA (www.industrielekringenachterhoek.nl) om jongeren te enthousiasmeren voor de Techniek. Nadat 20 trainers waren opgeleid en zelf een 3D printer bouwden, gingen in de hele Achterhoek zeven groepen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar aan de slag met het bouwen én printen van onder andere deze tegeldrager.

De tegels – vanaf 15 maart te koopDe tegel is gemaakt van 100% biobased en circulair (plaat)materiaal; Biopanel genaamd en heeft in 2021 de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 gewonnen. De tegels zijn vanaf 15 maart te koop op www.biopanel.nl.