De Greuneweg en de Grote Heldersweg in Winterswijk zijn opgeknapt. Een klus dat bij het reguliere wegenonderhoud hoort. Bij deze renovatie is door Abbink Boekelo Wegenbouw gebruik gemaakt van Ecofalt: een duurzame, milieuvriendelijke vorm van asfalteren. Door een aantal van de gebruikelijke grondstoffen in te wisselen voor grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu is Ecofalt een duurzame en milieuvriendelijke vorm van asfalteren.

 

Een belangrijke eigenschap van deze nieuwe grondstoffen is dat ze niet verhit hoeven worden om ze te kunnen verwerken in de wegenbouw. Dit betekent 100% vermindering van gas- en CO2 uitstoot. Voor een reguliere weg van 100 meter lang en 5 meter breed betekent dit een besparing van maar liefst 1.575 m3 gas; een gemiddeld gasverbruik van een huishouden op jaarbasis. Daarnaast bestaat de onder en tussenlaag uit gerecycled asfaltgranulaat, dus daarmee worden laagwaardige afvalproducten opgewaardeerd tot grondstoffen die weer tientallen jaren gebruikt worden. Het voordeel van koude productie is eveneens dat er bij het productieproces geen schadelijke emissies worden uitgestoten.