arrivavignet

Op 12 december start Arriva met de nieuwe dienstregeling voor trein en bus in Gelderland en Overijssel. Deze nieuwe dienstregeling bevat verschillende aanpassingen en optimalisaties van met name de buslijnen. Voor de gehele dienstregeling geldt dat Arriva op basis van de kennis en kunde en in overleg met opdrachtgevers Provincie Gelderland en Overijssel  een maatwerkdienstregeling heeft gemaakt.   

Jaarlijks wordt in december de dienstregeling van het openbaar vervoer aangepast. Daarbij worden alle reizigersstromen bekeken en het bestaande netwerk waar mogelijk geoptimaliseerd. Dit jaar zijn er (nog steeds) minder reizigers in het openbaar vervoer en ook reispatronen zijn anders vanwege het thuiswerken. Ook zijn er aanpassingen aangebracht aan het wegennetwerk waardoor reiscomfort en reistijd zijn veranderd. Passend bij deze veranderingen en reizigersstromen rijdt Arriva in Gelderland en Overijssel de volgende dienstregeling vanaf 12 december.

 

Wijzigingen Gelderland trein

Op alle treintrajecten van Arriva in Gelderland gaan vaker treinen rijden, dit geldt met name voor de weekenden en avonduren. Zo worden er op zaterdagochtend vanuit de oostelijke Achterhoek vaker treinen ingezet van en naar Arnhem en gaan er extra treinen tussen Tiel en Elst rijden in de avond-uren op werkdagen. De nieuwe reismogelijkheden zijn terug te vinden in de Arriva-app of op arriva.nl.

 

Wijzigingen Vechtdallijnen

Door de aanwezigheid van de tunnel bij Herfte wijzigt de dienstregeling en wordt de reistijd tussen Emmen en Zwolle korter. In Zwolle worden hierdoor de overstaptijden ruimer. De nieuwe reismogelijkheden zijn terug te vinden in de Arriva-app of op arriva.nl.

 

Wijzingen Achterhoek bus

Rondom Lochem is een nieuw buslijnennetwerk ontwikkeld vanwege onder meer aanpassingen in het bestaande wegennetwerk zoals de aanleg van drempels. Buslijnen 54 en 56 vervallen en worden vervangen door de lijnen 52, 57 en 58. Lijn 57 is nieuw en rijdt een keer per uur tussen Deventer-Epse-Harfsen-Laren.  De aansluitingen in Deventer van lijn 57 en de treinen worden betrouwbaarder. Tussen Zutphen-Almen-Lochem-Barchem-Borculo rijdt voortaan lijn 58.

Andere noemenswaardige veranderingen zijn dat buslijn 23 (Borculo–Ruurlo–Zutphen) 3 minuten sneller wordt en de verbinding Zelhem–Arnhem wordt 4 minuten sneller. Lijn 23 rijdt in Borculo altijd overstapvrij door als lijn 58 naar Lochem. Er zijn extra spitsritten voor reizigers die in de vroege ochtend vanuit Lochem naar Deventer willen. De extra rit met lijn 57 vertrekt om 7:29 uur in Lochem (halte De Luchte) en komt om 8:10 uur in Deventer aan. Verder rijdt lijn 57 vanuit Harfsen om 7.12 uur via Laren naar het Staring College in Lochem.

 

Lijn 80 van Zutphen naar Vorden verdwijnt en wordt samengevoegd met lijn 84. Reizigers nemen voortaan de trein naar Vorden in plaats van de bus of ze kunnen in Zutphen reizen met lijn 82/83/84 of 193. Tussen Ulft en Doetinchem (lijn 28) gaat Arriva ’s middags vanaf 13.30 uur vier keer per uur rijden op werkdagen in verband met de toegenomen reizigersstroom.

 

Nieuwe weekendlijn 450 en 458

Lijn 450 is nieuw en rijdt in het weekend van Zutphen-Eefde-Gorssel-Harfsen-Laren-Almen-Zutphen (rijdt in één richting met de klok mee en vervangt in het weekend lijn 57 en deels 58.) Reizigers van Deventer naar Harfsen/Laren reizen via Gorssel, reizigers van Harfsen/Laren naar Deventer reizen via Zutphen. In het weekend kan men voortaan 2x p/uur van Zutphen naar Eefde en Gorssel reizen met lijn 81 en lijn 450. Lijn 458 is nieuw en rijdt in het weekend tussen Lochem-Barchem-Ruurlo-Borculo. Samen met lijn 23 is er in het weekend 2x/uur Borculo-Ruurlo een aansluiting op de trein in Ruurlo.

Vlinder-app

Voor het bestaande Vlindernetwerk waarbij reizigers zelf een plaats reserveren in de Vlinderbus en bepalen waar ze worden opgehaald en afgezet, is een speciale Vlinder-app ontwikkeld, zie  www.arriva.nl/vlinder

Veranderingen en vernieuwingen in het Vlinder netwerk zijn onder meer:

  • Vlinder 1 rijdt vanaf 7.00 uur ipv 9.00 uur.
  • Vlinder 850 is nieuw voor Eefde, Gorssel, Almen, Harfsen en Laren en vervangt in de avond-uren lijn 57 en deel 58. Samen met lijn 81 in de avonduren gaat deze rijden met een frequentie van 2x/uur Zutphen-Gorssel.
  • Vlinder 852 rijdt voortaan ook naar Laren.
  • Vlinder 854 vervalt, er kan met Vlinder 850 worden gereisd.
  • Vlinder 858 is nieuw in Lochem en Borculo. Reserveringsvrij punt (en dus vertreklocatie) station Vorden. Let op! Dit is anders dan overdag, wanneer reizigers tot Ruurlo met de trein mee kunnen reizen. Vervangt in de avonduren lijn 23 en lijn 58.
  • Vanaf station Zutphen, Doetinchem, Lochem of Zaltbommel hoeft men niet te reserveren.

Nieuw: lijnnummers op trein

Vanaf de start van de nieuwe dienstregeling wordt voorop de treinen in Gelderland en Overijssel bij de bestemmingsaanduiding ook een lijnnummer vermeld. Aan de aanduiding kan de reiziger zien of hij/zij in een sneltrein of stoptrein stapt. RS staat voor Regiosprinter (=stoptrein). RE betekent Regioexpres (=sneltrein). Ter illustratie in onze regio: RS20 is de stoptrein van Emmen naar Zwolle, RE 20 is de sneltrein op hetzelfde traject.