Vanaf 1 november ontvangt de gemeente Winterswijk relevante signalen over criminaliteit en fraude via Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. Inwoners kunnen via M. anoniem informatie geven over (ernstige) criminaliteit via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl.

De gemeente en het meldpunt tekenden hiervoor recent een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Burgemeester Joris Bengevoord is blij met de samenwerking: “Het ontvangen van meldingen over criminele activiteiten en verdachte situaties is enorm belangrijk voor gemeente Winterswijk. De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem biedt inwoners de mogelijkheid om anoniem informatie te delen. De informatie kan helpen bij de aanpak van bijvoorbeeld hennepkwekerijen, drugslabs en andere zaken die de leefomgeving in gevaar brengen.”

Doen van een melding via Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke stichting en geen onderdeel van de politie. Nadat de gemeente een melding via M. heeft ontvangen, wordt deze eerst getoetst. De politie of gemeente kan dus niet zomaar actie ondernemen. Als uit het onderzoek blijkt dat de feiten de melding onderbouwen, kan er over worden gegaan op actie. Is er spoed? Neem dan contact op met het noodnummer 112.

Anonimiteit staat voorop

Als onafhankelijke stichting waakt Meld Misdaad Anoniem ervoor dat informatie nooit te herleiden is naar de melder als het naar de gemeente of politie gestuurd wordt. “De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats”, zo stelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. “Enerzijds zijn er technische maatregelen genomen, maar de praktische kant is net zo belangrijk. De medewerkers van M. laten alle informatie die herleidbaar is naar de melder uit de uiteindelijke melding die naar de politie en/of gemeente wordt gestuurd. Als een melder bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij hennep ruikt op zolder, dan zullen wij dat nooit in een melding zetten. Dat kunnen namelijk alleen de buren ruiken. We zullen dan altijd vragen of er signalen zijn die voor meer mensen op te merken zijn.”

Bereikbaarheid

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Je kunt 24/7 online melden in een beveiligde omgeving.