foto peter beijers/image4imagination.

Dr. Cas Weijkamp (67), verbonden aan het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten in de klinische chemie en de wereldwijde standaardisatie van bloedonderzoek bij diabetes in het bijzonder.

Burgemeester Joris Bengevoord reikte de Koninklijke onderscheiding dinsdagmiddag uit tijdens het afscheidssymposium dat ter gelegenheid van de pensionering van dr. Weijkamp werd gehouden in Theater De Storm.

Verdiensten

Op 1 januari 1977 begon Cas Weijkamp als chemisch analist in het voormalige Elisabeth Ziekenhuis in Winterswijk. In 1995 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over glycohemoglobine (HbA1c), een belangrijke parameter binnen het bloedonderzoek van patiënten met diabetes.

Na zijn promotie heeft Weijkamp in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix het MCA (Multi Component Analyse) laboratorium opgezet om de kwaliteit van het laboratoriumonderzoek te verbeteren. Zijn grootste succes behaalde hij met de wereldwijde standaardisatie van HbA1c met als doel de laboratoriumtesten voor diabetes betrouwbaarder te maken en de behandeling van diabetespatiënten te verbeteren. Hiermee verwierf hij internationale bekendheid. Inmiddels doen ruim 5.000 laboratoria uit 25 landen mee aan dit project, dat zijn thuisbasis in het SKB heeft. In 2017 heeft de Internationale Federatie voor Klinische Chemie (IFCC) Weijkamp hiervoor onderscheiden met de IFCC Medal for Oustanding Service.

Na zijn pensionering op 28 januari 2021 is Weijkamp nog 8 uur per week als adviseur in dienst bij het MCA laboratorium. Op 1 januari 2022 gaat hij definitief met pensioen en beëindigt hij zijn professionele loopbaan.

Orde van de Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste en hoogste civiele ridderorde in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde als iemand een prestatie van zeer exceptionele aard heeft geleverd voor de samenleving.

 

Foto: Peter Beijers/image4imagination.