e2cd7af2 7d4d 425c bc88 1422191e93e9 thumb1024

De meerderheid van de gemeenteraad van Winterswijk steunt het initiatief van D66 om inwoners de mogelijkheid te geven een onderwerp aan de agenda van de gemeenteraadsvergaderingen toe te voegen.

Om deze burgeragendering mogelijk te maken moet de verordening burgerinitiatief veranderd en uitgebreid worden. Burgerinitiatieven zijn tot nu toe nooit ingediend. Van bewoners wordt dan een uitgewerkt voorstel verwacht. Loes ten Dolle (D66) verwacht dat van de burgeragendering meer gebruik zal worden gemaakt, want het is gemakkelijker om de gemeenteraad om een mening over een onderwerp te vragen. “Het is anders dan inspreken”, zegt Ten Dolle. “Dan hoeven de raadsfracties niet te reageren. Nu wel.” Voor het agenderen van een onderwerp zijn 50 handtekeningen nodig.

Met de nieuwe verordening wordt bovendien de leeftijd verlaagt. Inwoners vanaf 12 jaar kunnen, nadat de gemeenteraad de verordening heeft vastgesteld, een burgerinitiatief indienen of een onderwerp agenderen.