Burgemeester en wethouders hebben besloten om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. “Dat doen we elk jaar”, zegt burgemeester Joris Bengevoord, “een deel van de wijzigingen is standaard, maar we hebben zelf ook enige zaken toegevoegd. Zoals het verbod van het gebruik van lachgas in de openbare ruimte.” Ook drugs mogen niet meer gebruikt worden op straat of in een park. Andere regels voor het vuurwerk met de jaarwisseling zijn nog niet opgenomen in de nieuwe APV. Daarover wil de burgemeester ruimschoots voor het einde van het jaar eerst in discussie met de gemeenteraad.

Lachgas is de laatste jaren een populaire drug geworden bij jongeren. Intussen is duidelijk geworden dat het gebruik ervan tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden. Daarom is er landelijk al een discussie op gang gekomen om de verkoop van lachgas op grond van de Warenwet te verbieden. Op dit moment is dat nog niet zo, zodat het voor gemeentes nog lastig is om het gebruik te verbieden. In Winterswijk zijn er al enige tijd klachten over de overlast die het gebruik van lachgas veroorzaakt. Jongeren die het gebruiken zijn storend aanwezig in de openbare ruimte, en laten meestal de lege patronen waaruit het lachgas is gekomen als zwerfvuil achter, zoals bijvoorbeeld bij de voormalige supermarkt aan de Kloetenseweg.

Omdat lachgas nog gewoon verkrijgbaar is, is een algemeen verbod nog niet mogelijk. Maar met de overlastbepaling is er een mogelijkheid bij gekomen om het gebruikt tegen te gaan. Ook zal het worden verboden tijdens evenementen als het Volksfeest. Tegen gebruik van lachgas op privéterrein kan zolang er geen landelijk verbod is nog niets worden gedaan.