De uitslagen van de Statenverkiezingen van 20 maart 2019 vergeleken met 2015 van de uitslagen in de drie gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. In alle drie gemeenten verliest de VVD, het meest in Winterswijk. Maar in Winterswijk blijft de VVD de grootste partij en in Aalten en Oost Gelderland het CDA. Nieuwkomer Forum voor democratie komt in de drie gemeenten tussen de 12 en 14 % uit. Het CDA verliest licht in Aalten, fors in Oost Gelre en wint in Winterswijk. De PvdA verliest t.o.v. 2015 in Aalten en Winterswijk, maar vertoont herstel in Oost Gelre. Vergeleken met de tweede Kamerverkiezingen van 2017 en de raadsverkiezingen van vorig jaar vertoont de PvdA, herstel, zelfs een duidelijk opgaande lijn in Winterswijk. D66 en SP worden in de drie gemeenten, nogmaals, vergeleken met de vorige Statenverkiezingen, bijna gehalveerd. Vergeleken met de raadsverkiezingen van vorig jaar blijft D66 in Winterswijk stabiel. Groen Links laat in de drie gemeenten een verdubbeling zien vergeleken met de vorige Statenverkiezingen, ten opzichte van de raadsverkiezingen van vorig jaar vertoont Groen Links groei.

In alle drie gemeenten was de opkomst beduidend hoger dan vier jaren geleden.  In de tabel een overzicht van de uitslagen.