Op zaterdag 24 en zondag 25 november houdt de lokale omroep RTV Slingeland een open weekend.

Iedereen die eens in de studio’s aan de Misterweg wil komen kijken is beide dagen welkom tussen tien uur ’s morgens en vijf uur ’s middags. “Wij willen graag de nieuwe radio- en tv-studio laten zien”, zegt Geert Krosenbrink, die sinds kort voorzitter van Slingeland is. “Daarnaast willen we graag aan alle Winterswijkers laten zien dat het maken van radio en t.v. een leuke hobby is. Daarom willen we nieuwe vrijwilligers werven.” Tijdens het open weekend zijn er speciale praatprogramma’s en is er ook live muziek in de studio.

door Bernhard Harfsterkamp

Veel verschillende taken bij de lokale omroep

“Er zijn allerlei mogelijkheden bij RTV Slingeland”, vertelt Krosenbrink. “Je kunt helpen met de techniek, presenteren, muziekprogramma’s maken, achter de camera staan, monteren, redactiewerk doen voor de actualiteitenprogramma’s en allerlei hand- en spandiensten verrichten. Er is voor iedereen iets te vinden bij Slingeland.” Het voordeel en het aantrekkelijke punt van actief zijn voor de lokale omroep is volgens Krosenbrink “dat je actief bent midden in de samenleving”. Als vrijwilliger voor actualiteitenprogramma’s op radio en tv volg je bovendien het plaatselijke nieuws. Het werk kan heel verschillend zijn.”Als radiomaker kun je heel solistisch bezig zijn, maar als je actief bent voor de tv-ploeg of de nieuwsgroep op de radio ben je meer in een team bezig.”

 

Omroep verjongen

Onlangs heeft Geert Krosenbrink de voorzitterstaken overgenomen van Wim Kuut. “Toen Ik hiervoor ben gevraagd, heb ik wel eerst een gesprek gehad met het zittende bestuur. Ik had ideeën over veranderingen en wilde weten of we daarover op één lijn zaten.” Dat was het geval. Voor Krosenbrink is het belangrijk dat de leeftijd van de medewerkers omlaag gaat. “We hebben nu teveel de uitstraling van een seniorenomroep”, zegt Krosenbrink. “Programma’s door en voor ouderen blijven belangrijk, maar ik wil graag meer actieve jongeren.” Hij denkt dan niet meteen aan twintigers, hoewel die ook welkom zijn, maar vooral aan meer dertigers en veertigers. Krosenbrink denkt dat je dan ook een andere onderwerpkeuze in de actualiteitenprogramma’s krijgt, die deze groepen meer aanspreken. “Die keuze wordt nu toch vooral bepaald door oudere mensen.”

 

Al vroeg geïnteresseerd in het maken van radio

Geert Krosenbrink is vanaf de oprichting meer dan 25 jaar geleden betrokken bij de lokale omroep. Al in de brugklas vond hij het leuk om plaatjes te draaien op een schoolavond. Dat werd serieuzer toen hij diskjockey werd bij Moustache. In de jaren tachtig ging hij aan de slag bij de ziekenomroep XYZ. “Hier ben je geen diskjockey maar een presentator”, werd er tegen hem gezegd. Begin jaren negentig werd er gestart met een lokale radio-omroep, waar Krosenbrink meteen bij was betrokken. “We vonden het vooral leuk om radio te maken, maar we hadden toen ook al nieuwsonderwerpen en deden aan sport. Er was al wel een beetje inhoud.” Uitzendingen waren er echter nog alleen in het weekend. “Ik maakte toen al elke week tussen twaalf en twee een nieuwsprogramma.”

 

Eisen worden strenger voor lokale omroep

Na de fusie met XYZ werd het radio Slingeland en na de toevoeging van de televisiepoot in 2012 RTV Slingeland. Krosenbrink is er bijna altijd bij geweest als medewerker, maar hij was ook al eerder secretaris van XYZ en penningmeester van Slingeland. Nu is hij als voorzitter verantwoordelijk voor de toekomst van de lokale omroep.  “Er is niet te ontkomen aan de vorming van een streekomroep.” Als zelfstandige Winterswijkse omroep overeind blijven zal moeilijk zijn. Over drie jaar moet de licentie bij het Commissariaat van de Media worden verlengd. De eisen waaraan voldaan moet worden zijn strenger geworden. Een lokale omroep moet dagelijks voor vers nieuws zorgen op radio, televisie en de website. Ook moet er een redactiemedewerker aangesteld worden.

 

“We zijn er voor de Winterswijkse bevolking”

Samenwerking met andere lokale omroepen zal daarvoor noodzakelijk zijn. Daarbij heeft Slingeland onder andere een goed lopende tv-afdeling te bieden. “Wij willen niet één grote omroep voor de hele Achterhoek”, zegt Krosenbrink. “We willen er zijn en blijven voor de Winterswijkse bevolking. Die zullen zich niet herkennen in een omroep, die alleen af en toe aandacht besteed aan Winterswijkse onderwerpen.” Een lokale omroep voor de Oost-Achterhoek en één voor de West-Achterhoek vindt het bestuur van RTV Slingeland nog steeds de beste oplossing. “En die lijn wordt ook gesteund door Burgemeester en wethouders.” RTV Slingeland heeft echter nog tijd om zich goed voor te bereiden op de toekomst. Een sterke uitgangspositie met goede uitzendingen die gewaardeerd worden is daarbij handig. Om dat te kunnen blijven waarmaken zijn nieuwe medewerkers altijd welkom.

 

Tijdens het open weekend van RTV Slingeland op 24 en 25 november kunnen tussen tien en vijf uur de studio’s worden bezichtigd, kunnen programma’s live worden bijgewoond en zijn er medewerkers aanwezig om iedere belangstellende te woord te staan.

 

Met dank aan Achterhoek Nieuws Winterswijk