Foto: RTV Slingeland

Ubel Zuiderveld maakt zich ernstige zorgen over de lokale politieke verslaggeving. Volgens het raadslid van de Partij van de Arbeid (PvdA) droogt het Winterswijkse nieuws op en is er te weinig aandacht voor lokale berichtgeving. “Waar je vroeger één pagina vol in de Gelderlander of Tubantia zag staan, moet je er nu langer op wachten omdat het in de weekbladen staat en het bereikt niet meer iedereen”, aldus Zuiderveld.

“In menig (regionaal) dagblad komt de naam Winterswijk nauwelijks meer voor. Professionele lokale journalistiek is mede door de concurrentie van internet nauwelijks meer rendabel te maken voor uitgevers en andere nieuwsvoorzieningen”, vertelt Ubel Zuiderveld. Volgens de PvdA’er zijn er een aantal aspecten die zorgen dat de lokale journalistiek verdwijnt zoals nepnieuws, de onderwereld en de toenemende dominantie van gratis media. 

Raadslid Ruth van der Meulen is het eens met Zuiderveld. “We lezen de hele dag op onze telefoon gratis nieuws. Ik vraag mij af of mensen nog wel betalen voor een krantenabonnement”, aldus het raadslid van Winterswijks Belang. “We lezen ons te pletter in Achterhoek Nieuws en de Winterswijkse Weekkrant maar die vallen gratis bij ons in de bus.” Van der Meulen vindt de kwaliteit van de lokale journalistiek benedenmaats. “We zien dat een krant als de Gelderlander gewoon een Algemeen Dagblad 2.0 is geworden met alleen maar rellerige berichtgeving.” 

Geen lichtpunten
Ubel Zuiderveld wil niet zeggen dat de kwaliteit van de lokale weekbladen en radio en tv niet goed is. “Iedereen doet zijn best maar iedere journalist die nog lokaal actief zal zich herkennen in het feit dat het lokale aanbod verschraald is.” De PvdA-er ziet geen enkel lichtpuntje. “Als we de komende jaren niets doen dan is er op lokaal niveau geen enkele journalist meer die de raad kritisch volgt.”

Niet alleen radio en tv
Zuiderveld wil graag een eigen politieke verslaggever die onafhankelijk functioneert en valt onder de griffie. Het PvdA raadslid wil daarom graag een brainstorm tussen de raad en relevante lokale media, onder leiding van bijvoorbeeld een hoogleraar journalistiek zoals Jeroen Smit. Zuiderveld benadrukt ook dat een publieke omroep zoals RTV Slingeland, de lokale omroep van Winterswijk, niet altijd alleen maar radio en tv hoeft te maken. “Waarom kan een publieke omroep geen schrijvend medium of een internetmedium zijn?”

Professionalisering
Wim Kuut, voorzitter van RTV Slingeland, herkent zich in het beeld dat Zuiderveld schetst. “Met uitsluitend vrijwilligers kun je geen continuïteit garanderen en om dat wel te kunnen doen zul je dus naar een zekere professionalisering moeten.” Hierover is de Winterswijkse lokale omroep in gesprek met Aladna FM (Aalten), Radio Ideaal (Zelhem) en Achterhoek FM (Lochem). “Wij van RTV Slingeland hebben hiervoor zelfs al wat voorstellen en plannen gemaakt om in de toekomst te kunnen gaan voldoen aan het Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA).” Centraal in het LTMA staat een professioneel aangestuurde en goed zichtbare lokale omroep, functionerend in de directe woon- en leefomgeving van burgers, met continuïteit van informatieve en opiniërende kwaliteitsprogramma’s op radio en tv, met actuele websites en levendige aanwezigheid op sociale media. Kuut ziet de uitnodiging voor de brainstorm van Zuiderveld graag tegemoet. “Wij zullen graag meedoen aan de brainstorm over dit onderwerp!”

De PvdA-er wil graag na het zomerreces weten of de raad een brainstorm zien zitten.