Foto: PR Molen Bataaf

Molen Bataaf is zondag 15 juli het monumentale middelpunt tijdens de eerste culinaire fietsdag “d’Acht van de Bataaf”. Samen met enthousiaste Winterswijkse streekproducenten maken de vrijwilligers van Molen Bataaf een dagvullende culinaire fietstocht in twee etappes met twaalf interessante afstapplekken.
Fietsers krijgen streekeigen heerlijkheden voorgeschoteld zoals wijn, bier, kaas, vlees, koffie, honing, groente en boerenijs. Bovendien broodjes van ambachtelijk gemalen meel, die tijdens de ‘Bataafse brunch’ bij de molen worden gebakken in een houtgestookte bakoven.
Achtkantig
De gedreven lokale streekproducenten laten de deelnemers proeven en beleven wat het Winterswijkse buitengebied te bieden heeft. Er zijn rondleidingen op verschillende bedrijven en uiteraard ook in Molen Bataaf, waar vrijwillige gediplomeerde molenaars gepassioneerd uitleg geven over de werking van de gerestaureerde achtkantige beltmolen. Onderin de molen is een expositie over de Winterswijkse scholtenboeren, de grondleggers van de molen, waar in 1801 het eerste graan werd gemalen.
Twee etappes
De start van de tocht is tussen 9.00 en 10.00 uur bij Molen Bataaf.
De fietsdag is opgedeeld in twee etappes van 30 kilometer door de natuurrijke omgeving, te beginnen met het noord-oostelijke deel, na de middagpauze met brunch bij Molen Bataaf gevolgd door een mooie route door het zuid-westelijke buitengebied van Winterswijk. Met een proeverijtje van heerlijkheden van de streek van de ‘Wenterse’ hapjesplank en drankjes wordt de culinaire fietsdag sfeervol afgesloten bij Molen Bataaf.
Vooraanmelding
Met het oog op de catering is deelname alleen mogelijk door inschrijving en betaling vooraf.  Het aantal deelnemers is beperkt, dus tijdige aanmelding via het aanmeldformulier op de website www.molenbataaf.nl . Op deze website is ook meer informatie te vinden.