Foto: Omroep Gelderland

Winterswijk is deze dagen even het Mekka voor Nederlandse tattooliefhebbers. Tenminste als ze onbevreesd zijn, want tattoomeester Darby Tuhaka gebruikt stokken met naalden erin, in plaats van de moderne tatoeëer-machines. De Maori Tuhaka is speciaal vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland gekomen om de traditionele kunst van het tatoeëren te verspreiden.

In de tattoo-shop van Jimmi Derksen klinkt het krachtige geklik van de tattoo-stokken. ‘Het geluid van de Albatros die over de Zuidelijke oceaan vliegt,’ zegt Darby Tuhaka poëtisch. De tattoomeester ziet er indrukwekkend uit. Zijn complete gezicht is gevuld met tattoos. ‘Speciale tattoos van Nieuw-Zeeland,’ verduidelijkt Tuhaka, terwijl hij met de stokken, die op kleine bijltjes lijken, op de huid van een klant slaat.

Werkwijze meer dan 5000 jaar oud
‘Deze manier van tatoeëren is meer dan 5000 jaar oud,’ vertelt Jimmi Derksen. Derksen heeft Tuhaka uitgenodigd in zijn shop. ‘Die stokken noemen ze Hui. Het zijn stokken met naalden erop. De inkt wordt erin getikt in plaats van met een machine.’

De werkwijze van Tuhaka is niet zomaar een plaatje zetten op iemands huid. Het tatoeëren van de Maori’s heeft een spirituele lading. ‘Het gaat helemaal om het geluid van de stokjes die op elkaar slaan,’ zegt Derksen. ‘Ja, dat brengt iets extra’s, zeg maar een spirituele ervaring.’

‘Het is veel minder pijnlijk’
Boris van Ruler heeft net een sessie van 5 uur met de stokjes achter de rug. ‘Het is veel minder pijnlijk,’ zegt Boris met een brede glimlach op zijn gezicht. Een teken toch, dat hij beslist niet liegt. Tuhaka heeft bij hem schuin over de borst een band van driehoeken getatoeëerd. Ertussen staan speciale Polynesische tekens.

‘Wat het betekent weet ik nog niet,’ zegt Boris. ‘Je vertelt je levensverhaal aan de meester en hij beslist dan wat voor  hij bij je zet.’ Op de vraag of het niet eng is om iemand anders een tattoo te laten kiezen, antwoordt Boris kort: ‘Daar vertrouw ik Darby op.’

Door: mediapartner Omroep Gelderland