Foto: Omroep Gelderland

Gelderland is weer een museum rijker. Museumwerkplaats Transit Oost in Winterswijk herbergt van alles en nog wat, dat te maken heeft met openbaar vervoer in Gelderland. Eigenlijk is het museum al op 6 april door bobo’s geopend, maar afgelopen week kon het publiek het museum voor het eerst bezoeken.

De vrijwilligers die het museum runnen hebben 15 jaar naar dit moment toegewerkt. ‘Dit kun je niet dromen. Zulke dromen zijn er eigenlijk niet, maar het is geweldig wat hier nu staat’, klinkt het uit de mond van vrijwilliger Henk Beskers. Gehuld in een overall sleutelt Beskers in de werkplaats van het nieuwe museum, vlak voordat het bezoek naar binnen mag, nog even aan een vastzittende remschijf.

Beskers is verantwoordelijk voor het onderhoud van het materieel. Voor hem is het nieuwe museum een ‘dream come true’. Een echte prestatie, waar hij graag aan meegeholpen heeft: ‘Als je hier iets doet, dan zie je wat je doet en je hebt de handen smerig. Dat is toch mooi.’

Van bezoekerscentrum tot volwaardig museum
In 1983 werd een klein bezoekerscentrum ingericht in het voormalige GOLS-station (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij) in Winterswijk. Inmiddels is het dus een interactief museum waar bezoekers het belang van de spoorwegen in de vorige eeuw kunnen zien. Ook invloed die het vervoer had op de ontwikkeling van de textielindustrie en het kolenvervoer in Oost-Nederland komen uitgebreid aan bod. 

Kijk hier naar de reportage over het museum, de tekst gaat verder na het filmpje.

Vrijwilligers van de Stichting Transit Oost hebben de afgelopen jaren het nieuwe onderkomen gerealiseerd. In het museum zijn niet alleen spullen te zien die te maken hebben met openbaar vervoer. Ook oude bussen en de Blauwe Engel, een bijzonder treinstel, zijn te bewonderen. Daarnaast beschikt het museum over een werkplaats met rails waar treinen, die nu rijden, gerepareerd kunnen worden. De komende maanden is het spoor dat in deze werkplaats ligt verhuurd en dat betekent dat bezoekers daadwerkelijk reparaties aan treinstellen kunnen zien.

‘Je gaat niet meer naar huis toe’
Vandaag kijken de eerste bezoekers hun ogen uit in het nieuwe museum. ‘De mensen moeten hier allemaal maar even langskomen’, klinkt het uit de mond van een bezoekster die vol verbazing staat te kijken naar de enorme maquette die gemaakt is van het historische stationsgebied van Winterswijk.

‘De vrijwilligers hier weten ontzettend veel. Je gaat niet meer naar huis toe, als je hier eenmaal bent.’

Door: mediapartner Omroep Gelderland