Foto: Leander Grooten, Achterhoek Nieuws.

Een uitverkocht Doopsgezind Kerkje was zondagmiddag 15 april het eindpunt van een symbolische tocht. Het duo Eamon en Beer, bestaande uit de vijftienjarige Winterswijkers Eamon te Voortwis en Beer Swildens, namen het publiek mee op hun persoonlijk muzikale reis.

De wegen van de twee jongens liepen totaal andere richtingen op en toch kruisten ze elkaar. Beer zit vanaf zijn zesde in het stramien van toonladders, noten lezen en muziekschool. Of zoals hij het zelf zegt: “Maar ik werd verliefd op de klank, de noten en op klassieke muziek.” Eamons pad begon bij een deuntje naspelen en veel improviseren. “Als je gehoor goed werkt, dan kun je Mozart spelen,” vertelt hij de zaal, om vervolgens de daad bij het woord te voegen.

Zoektocht
De leeftijdgenoten kennen elkaar al jaren, maar maakten niet eerder samen muziek dan mei 2017. “We spelen in hetzelfde voetbalelftal en wisten van elkaar wel dat we aan muziek deden.” Beiden hadden de drive om samen te spelen. Het bleek het begin van een reis naar de bergtop. Die top staat vanmiddag metafoor voor hun allereerste concert. Niet alleen vrienden en familie vulden de zaal. Ook locoburgemeester Rik Gommers, klasgenootjes en voetbalvrienden zaten in de kerkbanken te luisteren naar de klassiek-georiënteerde muziek.

Publiek leeft mee
Samen met violist Beer en pianist Eamon loopt het publiek mee. Zij tonen aan dat onder een Vivaldi vioolpartij een boogiewoogie gespeeld kan worden. Of Antonio Vivaldi hier blij van was geworden blijft de vraag, maar het lef van de jongemannen mag gewaardeerd worden. Tijdens hun ontdekkingstocht neemt het duo verrassende afslagen: een eigen bewerking van het stuk Primavera van Einaudi wordt dynamisch vertolkt. Juist ingetogen en ‘con dolore’ gespeeld, was Schindlers List, uit de gelijknamige speelfilm.
In het stuk Der Mirjambrunnen kan Eamon zich even laten gaan in boogiewoogie style, waarna Beer de traditionele klezmermelodie oppakt. Het geluid van een strijkstok over vioolsnaren was hoorbaar dankzij het doodstille publiek tijdens Monti’s Czardas. Met veel aandacht en liefde wordt geluisterd, waarna een uitbundige en lange ovatie volgt. Met goede voorbereiding, gedrevenheid en passie voor muziek, bereiken Eamon en Beer uiteindelijk hun eindbestemming.

Vergezichten
“En eenmaal aangekomen op de top, kijk je rond en…,” zo concludeert Beer zijn presentatie, “zie je allemaal andere bergtoppen.” En daarmee stelt het muzikale jonge duo haar volgende doelen alweer vast. “We hebben al enige optredens gepland staan. Het repertoire kan vanaf nu uitgebouwd worden.” Dit concert bevatte nog niet veel jazz of boogiewoogie, Eamons favoriete muzieksoorten. “Dat is een heel andere muzikale benadering dan klassiek, dat vergt een langere samenwerking,” aldus Eamon, die tevreden is over de middag. Vanmiddag hebben Eamon en Beer hun horizon verbreed door hun eerste bergtop te beklimmen. Met hun muzikaliteit komen er ongetwijfeld nog vele bij.

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws