Afgelopen week mochten twee teams van het Gerrit Komrij College meedoen met de landelijke Cansat-competitie. Dit is een project waarbij middelbare scholieren een satelliet in de vorm van een cola-blikje moeten maken, waarmee een wetenschappelijke missie moet worden uitgevoerd. 

Deze landelijke competitie wordt georganiseerd door ESERO, de Nederlandse tak van de ESA, in samenwerking met Nemo. De Cansat wordt met een raket van de Delftse studentenvereniging afgeschoten naar ongeveer 1 km hoogte, waarna de Cansats met een parachute naar beneden komen. Tijdens de vlucht sturen de satellieten hun meetgegevens draadloos naar de grondstations van de leerlingen. Er waren slechts tien teams (van de 24 inschrijvingen) geselecteerd voor deze dag, waar het GKC dus voor 20 procent deel van uitmaakte! De deelnemers waren: Nienke Kraan, Veerle Bouma, Li-Hao Heutinck, Noelle de Jong en Maud Jansen (team EnviCan) en Floris van Mourik, Oscar Wamelink, Jeroen Breukel en Marnix Laar (team CanX).
De GKC-Cansats werden in twee verschillende raketvluchten afgeschoten. In de eerste vlucht zat het team Envican van de dames. Het was spannend of de batterij het ging houden en of alle sensoren bleven werken. Na een spectaculaire start verdween de raket in de wolken. Ondertussen stroomden de meetgegevens binnen en alles werkte! 

Uitblinker
In de tweede vlucht zat team CanX van de heren. Er waren wat problemen met een Yaw-Pitch-roll sensor, waardoor de vlucht enigszins gehandicapt was. Tijdens de voorbereiding van de vlucht staakten de meetgegevens, waardoor het spannend werd of het nog wel zou werken. Na de lancering stroomden gelukkig de meetgegevens binnen. De collega-Cansatters kregen geen gegevens binnen, maar wij wel. Gelukkig maar.
Ondertussen liep de VPRO-televisie rond, die een 6-delige uitzending maakt over ruimtevaart in Nederland. De Cansat-lancering maakt hier dus deel van uit. Speciale aandacht kreeg ons EnviCan team, omdat dit volledig uit meiden bestaat. Girl Power! Hun milieusatelliet werkte prima.
De Cansat van de heren blonk uit in technische complexiteit. Geen enkele andere Cansat had een dergelijke complexe missie, waarin de satelliet tijdens de vlucht met motoren in de juiste positie gebracht werd om het zonlicht te analyseren.

Trots
Nu resteert nog een eindpresentatie in Nemo in Amsterdam. Als een van de teams wint, dan mag het naar de Europese competitie op de Azoren. Daar zal het vast een stuk warmer zijn dan op de lanceerdag.
“Voor mij als docent is het geweldig te zien hoe onze leerlingen zo’n prestatie leveren en hoe ze zich door alle tegenslag heen slaan. Ik glom van oor tot oor. De dagen van de Europese competitie zijn al in mijn agenda aangekruist. Go GKC, go!”, aldus Aernout van Rossum, docent natuurkunde en NLT.